grazia
X

Piste

Moderna nijansa Klein Blue u kolekcijama proleće/leto 2020

Trend jarkih boja već dugo vole ljubitelji mode.

Ranije smo pričali o sočnoj narandžastoj i svim nijansama neona, a danas ćemo govoriti o plavoj - dubokoj i bogatoj, glavnoj boji 2020. godine prema Pantoneu, tačnije njenoj posebnoj nijansi - International Klein Blue.

International Klein Blue je plava boja koju je patentirao francuski umetnik Yves Klein 1960. godine. Prema Kleinu, plava boja je oduvek imala posebno značenje za njega. Umetnik je direktno povezao sa, možda, najatraktivnijim stvarima koje postoje u prirodi - nebo i more. Još jedan izvor inspiracije za Yves Klein-a bile su freske italijanskog umetnika i arhitekte, osnivača proto-renesanse, Giotta u kapeli Scrovegni. Upravo je njihova svetla pozadina inspirisala Kleina na stvaranje jednobojnih slika.

„Plavo razdoblje“ u životu umetnika počelo je 1957. godine - on prikazuje 11 jednobojnih slika u Milanu, potpuno preplavljene jarkom ultramarinskom bojom, a na brošuri izložbe piše da će predstaviti „plavu u sebi, bez ikakve funkcionalnosti“.

Pored platna, Klein je stvarao i na belim listovima papira uz pomoć „živih četkica“ - golih ženskih tela. Umetnik je ovu vrstu dela nazvao antropometrijom. Ove sezone dizajneri pozdravljaju kreacije umetnika koristeći posebnu plavu boju u svojim kolekcijama. Prodire u sve elemente garderobe: haljine i suknje, na kombinezonima, satenskim topovima i pantalonama, kardiganima i kaputima.

Odevanje u Klein plavi total look, kao na revijama GMBH, Each x Other i Boss, je zadatak za hrabre, ali, uveravamo vas, ova će hrabrost biti potpuno nagrađena. Jednako ekstravagantnu kombinaciju predstavio je Rochas - tandem jarke ultramarin i praškaste nijanse zelene izgledaće povoljno u bilo koje doba dana. Marni podseća na originalnu tehniku: mešavina različitih tekstura, asimetrični pleteni džemper sa sirovim ivicama i kožna suknja neskromnog kroja - pouzdan način da izgledate elegantno u jednobojnom izgledu.

foto:vogue.ua

 

Pročitajte još

Povezane teme

Easy Chic

Top 10: Komadi koje morate imati ovog proleća

Možda vam prolećno odevanje i dalje deluje kao da je daleko, ali verujte nam, bliže je nego što mislite

Vesti

Zvezde koje su pokorile crveni tepih na dodeli Grammy 2023 nagrada

Goth ogrtači, dugačke rukavice i sve te raskošne haljine...

Vesti

Džena Ortega je novo zaštitno lice Generacije Zed

Kada se spoje Adidas Performance i adidas Originals dobije se hibrid namenjen isključivo Generaciji Zed, a niko ga ne može bolje predstaviti od slavne Wednesday Addams.

Vesti

Napustio nas je modni vizionar: Paco Rabanne preminuo u 89. godini

Bio je jedna od najznačajnih modnih figura XX veka.

Easy Chic

Zimski chic na Irinin način

Supermodel, Irina Šajk prošetala je ulicama Njujorka u besprekornom minimalističkom stajlingu

Inspiracija

5 outfita koje ćemo iznova nositi u februaru

Donosimo vam par ideja kako kombinovati zimske i prolećne komade

Inspiracija

7 osvetničkih haljina koje su promenile svet

Od princeze Dajane pa sve do vintage Saint Laurent zlatne haljine Miley Cyrus, predstavljamo vam 7 post-raskid haljina koje su obeležile pop kulturu

Stil dana

Pariski šik Anđeline Džoli

Francuska estetika i te kako je svojstvena holivudskoj glimici.

Vesti

Esencija dobrog stila

Univerzalna kolekcija nakita koja uvezuje sve potkolekcije brenda DoDo, neizostavna je zbog svoje jednostavnosti kombinovanja sa ostalim komadima.

Piste

Najbolji momenti sa Nedelje visoke mode u Parizu

Najekstravagantnije kreacije defilovale su pistama grada svetlosti, a mi vam izdvajamo najbolje.