MODA / Piste

Piste

Najpoznatiji modni brendovi iza kojih stoje žene

U mesecu kada posebno osvešćujemo položaj žena u društvu i podsećamo se na borbu naših pretkinja za ravnopravnost, osvrćemo se na modne dizajnerke koje stoje iza velikih brendova a koje su kroz svoj rad učinile mnogo za žensku populaciju – kako za onu koja ih sledi, tako i za onu koja nosi njihovu odeću.

Iako kreatorke povezujemo sa dizajnima iza kojih stoje, one su mnogo više od toga. Svojim dejstvovanjem raskrčile su individualistički put do samoizražavanja i pobile sve predrasude o tome šta bi jedna žena trebalo da nosi.

Legendarna Koko Šanel napravila je pravu malu modnu revoluciju oslobodivši žene stega, korseta i drugih restrikcija, Vivijen Vestvud probudila je bunt u ženama, dok je Dajana von Furstenberg donela ženstvenu estetiku i praktičnost u odevanju.

Njihov primer sledile su i naredne generacije, poput Stele Makartni koja je unela održivost u modu, te Marije Gracije Kjuri koja je na Dior reviji prikazala bele majice sa natpisom “We Should All Be Feminists”.

Klikom na galeriju, inspirišite se nekim od najvećih ženskih imena u svetu mode, koje svojim postojanjem u industriji menjaju ženski svet na bolje.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T. M.