grazia

Piste

Sve što treba da znate o Nedelji mode u Njujorku!

Povratak jednog od najvećih modnih događaja, pored prisutnih velikih imena koje ćemo imati priliku da vidimo i koje smo videli, obeležilo je i odsustvo Tom-a Ford-a i Thom-a Browne-ja usled okolnisti koje su izazvane pandemijom. Uz miks digitalnih aktivacija, prezentacija kolekcije sa piste i streaming-om uživo, ovogodišnji Fashion Week svakako neće biti tradicionalan modni događaj na kakve smo do sada navikli.

Koliko god da je teško ući u modnu industriju, još je teže ostati na samom vrhu. Izgradnja jednog brenda je prepreka koju je mali broj dizajnera otklonio. To je, sasvim sigurno, pošlo za rukom dvojcu koji stoji iza čuvenog brenda Proenza Schouler, Jack-u McCollough-uLazaro-u Hernandez-u. Prikazana kolekcija predstavlja perfektan miks komada savršeno uklopljenih u celinu, zatim dominiraju prefinjene siluete haljina, pantalone sa visokim strukom, kaputi oštrih krojeva, elegantne bluze uparene sa predimenzioniram suknjama, a sve to je upotpunjeno uz paletu boja koja se pretežno sastoji od crne, maslinasto zelene i braon uz smele nagoveštaje ljubičaste, plave kao i neočekivanog životinjskog printa.

Bićemo slobodni u zapažanju da nam pomenuta kolekcija naspram koleckije britanskog dizajnera Christian-a Cowan-a zaista deluje "smireno". Poznat po tome da oblači veći deo scene noćnog života Menhetna, donosi nam blistavost na pistu uz prepoznatljive haljine za žurke uz dominaciju perja i šljokica. Jedno je sigurno, njegova moda prosto poziva na podijum za igru.

Uzmemo li obzir inspiraciju od koje je potekla kolekcija američkog dizajnera Brandon-a Maxwell-a, naš utisak bi bio da je izuzetno emotivna i lična. Revija je otvorena tako što je Siri interpretila Makselovu stranicu sa Vikipedije, da bi nakon toga fokus bio prebačen na kratak film koji se sastojao od porodičnih fotografija i snimaka od kojih se većina odnosila na vreme koje je čuveni dizajner proveo sa svojom bakom koja pati od Alchajmerove bolesti, a kojoj pripisuje i strast prema dizajnu. Ono što nam je privuklo pažnju jeste činjenica da je kolekcija je bogata savršeno uklopljenim kontrastima, koji vešto povezuju pleteninu i satenske predimenzionirane suknje, kombinujući udobnost i glamur bez greške.

Specifičnost dizajna koju nam pruža brend Zimmerman (voleli ga ili ne) zaista stvara specijalan efekat ostavljajući utisak na sve nas. Haljina sa "puf" rukavima, 3D ukrasi, zvezdice i printovi osvajaju i pistalice umerenije estetike.

Bajkovito prikazana kolekcija Ulla-e Johnson u Njujorškoj gradskoj biblioteci, instalaciju čuvenog američkog umetnika Alma Allen-a koja je krasila središnji deo piste, a sve to uz vrstan performas izvođača Paw Paw Rod-a. I ako se njena specijalnost, po kojoj je prepozatljiva, tiče haljina sa printom, bujnih volana i predimenzioniranh rukava, ono što smo imali priliku da vidimo uključivalo je mnogo više, a to je teksas, zatim aksesoari od kože i nakit. Kao i uvek ručni rad je imao centralnu ulogu u kolekciji, bilo da se radi o pletenini ili cvetnim vezovima.

U iščekivanju sledećih runway-a, pripremili smo vam selekciju najboljih look-ova koje možete istražiti klikom na galeriju.

Priredila: M. Kitić

Foto: Profimedia

 

Pročitajte još

Povezane teme

Piste

Najbolji momenti sa Nedelje visoke mode u Parizu

Najekstravagantnije kreacije defilovale su pistama grada svetlosti, a mi vam izdvajamo najbolje.

Inspiracija

7 modela pantalona u koje vredi investirati

A morate nabaviti barem jedan od njih kako biste odgovorili na trendovske zahteve za 2023

Vesti

Princeza španske mode

Marta Ortega Perez je direktorka ogromnog biznisa, poznatog po brendu Zara.

Top 5

Top 5: Haute Couture revije iz Pariza koje su nas ostavile bez daha

Najekstravagantnije kreacije defiluju pistama u Gradu svetlosti, a evo onih koje su na nas ostavile najveći utisak

Piste

Poznate ličnosti viđene na Nedelji visoke mode u Parizu

Revije imanentnih dizajnera morale su biti ispraćene od strane A-listera.

Inspiracija

Trendovi dvehiljaditih koje ćemo kopirati i u 2023

Generacija Zed obožava Y2K trendove, a evo koje od njih ćemo viđati svuda tokom 2023.

Vesti

Sve što treba da znate o predstojećoj Met gali

Tema je posvećena velikom Karlu Lagerfeldu.

Stil dana

Sreda odobrava: Džena Ortega na Nedelji muške mode u Parizu kao Wednesday Addams

Glumica je u izazovnoj crnoj haljini sa kapuljačom posetila reviju modne kuće Saint Laurent.