Asimetrija i androginija: kolekcija Sportmax FW21

Suprotnosti se privlače.

U novoj sezoni tema rodnih razlika glasnija je nego ikad. Dizajneri, jedan za drugim, svoje kolekcije posvećuju kontrastima, suprotstavljajući muževnost i ženstvenost.

Sportmax u ovom smislu nije bio izuzetak – na reviji koja se održala danas u Milanu, kreativna direktorka brenda Grazia Malagoli pokazala je da senzualnost može postati pratilac snage, a maksimalizam se dobro slaže sa minimalizmom.

Kolekcija se zasniva na nesigurnim, ali inspirativnim dvadesetim godinama, koje su, prema dizajnerki, postale naša sadašnjost. Glavni izvor inspiracije dizajnerki bilo je delo tadašnjeg umetnika Kloda Kaona, žene čije su rodne vrednosti postale referentna tačka za celo čovečanstvo. Nagoveštaj androginosti praćen je sukobom između glamura i asketizma – što nas sve podseća da je duh Kaona tokom prošlog veka živeo i u drugim ženama koje su se izborile svoju nezavisnost: Grejs Džouns, Eni Lenoks, Šinejd O’Konor .

Ove ideje su opipljive kroz tkanine i siluete: koža je smeštena uz meku trikotažu, „muški“ flanel sa resama i „pocepane“ teksture.