Chanel, Dior, Sciaparelli: Nedelja visoke mode je počela

Od 22. do 25. januara, Pariz postaje epicentar mode proslavom Haute Couture revija. Tokom ova četiri dana, grad ljubavi je svedok prisustva najpoželjnijih ličnosti zvezdanog sistema, kulture i umetnosti, koje dolaze u francusku prestonicu da prvi upoznaju prestižne novitete za proleće/leto 2024. ekskluzivnih modnih kuća.

Nedelju visoke mode je otvorio Sciaparelli svojom naučno-fantastično-vestern kolekcijom visoke mode. Beba robot, haljina koja maše (lažnim) konjskim repom, oklop-haljina izvajana gotovo kao svemirska čaura – kao i zvanice sa A-liste, J.Lo, Zendaja i Hanter Šejfer, bile su prava senzacija, s razlogom.

Modna kuća Chanel je ponovo odala počast baletu ovog utorka na svojoj reviji visoke mode za proleće-leto 2024, predstavljajući elegantne žene sa mladalačkim izgledom, zračeći u tonovima roze i ukrašene diskretnim mašnama.

Uzimajući elemente iz arhivskih haljina, Dior je rekonstruisao savremene siluete prožimajući ih miksom materijala kao što su pamuk i svila, oblikujući telom i okolinom, u bojama zlata, te bordo, beloj, sivoj i zelenoj boji. Sa nazivom kolekcije “Velika aura” kreativna direktorka brenda, Marija Gracija, podseća nas na auru visoke mode: osećaj snažnog iskustva, ne samo kontemplativnog već i performativnog.

Foto: Profimedia