Fudbalska uniforma i okultizam: od čega se sastoji kolekcija Balenciaga jesen/zima 2020/21

Brend Balenciaga predstavio je svoju kolekciju jesen/zima 2020. na pariskoj nedelji mode.

Modeli na reviji Balenciaga hodali su po vodi. Prednji redovi bili su preplavljeni, a prazne stolice bile su vidljive pod vodom. Niklas Bildstein Zar bio je odgovoran za scenografiju zajedno sa kreativnim direktorom brenda Demnom Gvasaliom stvorio je improviziranu apokalipsu.

Ove sezone Balenciaga se okrenula okultizmu. Prvi deo kolekcije jesen/zima 2020. u potpunosti se sastoji od crne boje: modeli nose kapute do poda, kožne kabanice i ogrtače. Crne haljine ravnog kroja podsećaju na haljine sveštenika, a crvena šminka na očima modela odnosi se na sotonizam. Jakne oštrih ramena samo pojačavaju ovaj efekat.

Sportska odeća je još jedan izvor inspiracije za Gvasaliju. U kolekciji su se pojavila odela za motocikliste i fudbalska uniforma. Neopren haljine i trenerke nosile su se uz posebne cipele sa podeljenim nožnim prstima. Ažurirani modeli City torbi i putnih kofera, upotpunili su stajlinge. Uske naočare i trenerke, poput devedesetih, omaž su modi i omiljenoj silueti dizajnera, koja se iz njegovih kolekcija pojavljuje iznova i iznova.