Gucci revija sa 68 parova identičnih blizanaca koja je oduševila svet

Svako 42. dete rodi se kao blizanac. Od tog ionako malog broja, nekolicina njih postali su Gucci modeli.

Na samoj završnici milanske Nedelje mode, ovog vikenda kreativni direktor luksuzne kuće Gucci, Alesandro Mikele, predstavio nam je kolekciju za S/S 23 na Twinsburg reviji, čije su zvezde bile isključivo modeli blizanci.

Inspiraciju za ovakav koncept dobio je posmatrajući svoju majku Eraldu i njenu sestru bliznakinju Đulijanu, kojima je show i posvećen. „Mojim majkama bliznakinjama, koje su mogle da shvate život samo uz prisustvo one druge.“ Tokom nekonvencionalnog detinjstva, dizajner kaže da je bio opsednut njima, kao bliznakinjama, i da je govorio da ima dve majke. „One su kao magični odraz u ogledalu. Jedna umnožava drugu. To je bio moj svet, savršeno udvostručen“.

Iz njihove blizanačke veze nastala je njegova fascinacija duplikatima. Magija blizanaca je u tome što se identičnost čini nemogućom. Ne bi trebalo da izgledaju isto, a čak i ako je tako, sve je to samo iluzija, ili „napukla simetrija“ kako on to naziva. Ne postoje dve savršeno identične osobe, čak i ako se češljaju i oblače na isti način i dele veliki deo istog DNK.

Tako je došao na ideju da angazuje samo blizance, kako bi pokazao da iako odeća može da se duplira, druga osoba ne postaje ti kada obuče isti komad garderobe. Magija mode je u tome što oživljava različito na svakom pojedincu. „Ista odeća emituje različite kvalitete na naizgled identičnim telima. Moda, na kraju krajeva, živi od serijskih umnožavanja koja ne ometaju najperfektniji izraz svake moguće individualnosti.”

Takođe, činilo se da se obraća i svima koji su opsednuti personalnim stilom do te mere, da kada vide nekog u istoj stvari, shvataju to kao napad na sopstvenu ličnost. Čarobna jedinstvenost neke stvari u koju se zaljubite, može se raspršiti kada u istoj vidite nekog drugog. Alesandro poručuje da “prevaziđete to u sebi, jer poput blizanaca koji znaju da nisu centar sveta u Univerzumu, zbog njihovih genetskih kopija, zapravo su svi različiti.”

Na ovoj zemlji živi 7,7 milijardi ljudi. Neki su rođeni kao blizanci, neki su rođeni kao Gucci modeli, 136 njih je rođeno da budu oboje, ali niko od njih nikada neće izgledati 100 posto isto u paru Gucci leopard čarapa koje se nose ispod prozirne plave Gucci plisirane haljine.

Svako je glavni lik u Gucci-u, bez obzira šta nauka ili moda imaju da kažu o tome. Pogledajte u galeriji o čemu govorimo.

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.