Mark Džejkobs proslavlja 40 godina brenda sa svojim omiljenim lutkama

Samo nedelju dana pre zvaničnog početka Nedelje mode u Njujorku, Mark Džejkobs je predstavio svoju kolekciju za proleće/leto 2024. u petak uveče u Park Avenue Armory u Njujorku. Revija je počela sa izlaskom modela nalik lutkama na pistu, koji su koračali ispod prevelikih stolica na sklapanje sa odgovarajućim stolom. Predstavljeni kao deo scenografije za pistu, komadi su skulpturalno delo, prikladno nazvano „Bez naslova (sklopivi sto i stolice, bež)“ pokojnog američkog umetnika Roberta Teriena koji je bio poznat po svojim masivnim skulpturama i modelima.

Ove godine obeležava se 40. godišnjica Džejkobsove istoimene etikete, koju je brend proslavio kroz seriju viralnih promotivnih videa. Moglo bi se pretpostaviti da će dizajner obeležiti tu priliku svečanostima koje priliče prekretnici. Možda retrospektivnom kolekcija koja podseća na neke od njegovih prepoznatljivih dizajna, ali Džejkobs nikada nije bio od onih koji se pridržavaju očekivanja drugih.

Umesto toga, njegove lutke za proleće/leto 2024. oživljavaju sa proporcijama i razmerama unoseći dramu u odeću inspirisanu 60-im. Linije struka vire tamo gde su porubovi zašiljeni, i obrnuto. Kompleti dukserica napravljeni od tkanine nalik na penu izgledaju kao da leže na telu, a ne da mu odgovaraju, dok se čini da preveliki džemperi padaju napred svojom težinom. Torbe, uključujući i omiljenu Y2K Venetia torbu, predstavljene su u XXL stilovima.

I posle 40 godina, Džejkobsu nisu potrebne pompe i posebne okolnosti da bi ostavio trag – on dozvoljava da odeća govori sama za sebe.

foto: Instagram/Youtube