MFW: Prada demonstrira istovremenu moć i ranjivost na pisti

Na Milanskoj nedelji mode, Mjučija Prada i Raf Simons odali su počast prošlim vremenima, utkajući fragmente istorije u svoju kolekciju za jesen/zimu 2024. Istražujući pojmove lepote koji prevazilaze vreme, predstavili su nam kožnu odeću inspirisanu vintidž estetikom, trikotažu u stilu 50-ih I bezvremenske šik haljine, kao elemente mode koji su usidreni kako u prošlim erama, tako I u modernom dobu.

„Prošlost je instrument, oruđe za učenje, koji se ovde koristi da bi se pokušalo izmisliti nešto novo“, razmišljanje je kuće. „Ipak, pre nego intelektualno ispitivanje, ova kolekcija je emocionalna reakcija, na ideale lepote koji još uvek deluju na rezonovanje.”

Istražujući tradicionalnu ženstvenost, kolekcija ističe komade sa mašnama, trakama i volanima – koji deluju kao tipični klišei ženstvenog odevanja. Sa ovim fragmentiranim komadima, Prada razmatra upornu privlačnost ovim ženskim narativom i stavlja ga u ravan sa tipično muški orijentisanim materijalima od kojih su napravljeni, što rezultira zanimljivim diskursom o tradiciji, rodu i dozvoli.

Sa kolekcijom za jesen/zimu 2024, dizajneri su posebnu pažnju posvetili silueti i proporcijama, stvarajući osećaj preterane vertikalnosti kroz izdužene porube inspirisane vintidžom, koje se mogu videti i u haljinama i u kaputima. Cipele i šeširi daju oštar kontrast sa prigušenim sivim sakoima, crnim koktel haljinama i tamnim vunenim kaputima.

Pogledajte kolekciju u galeriji.

Foto: Profimedia