Moderna nijansa Klein Blue u kolekcijama proleće/leto 2020

Trend jarkih boja već dugo vole ljubitelji mode.

Ranije smo pričali o sočnoj narandžastoj i svim nijansama neona, a danas ćemo govoriti o plavoj – dubokoj i bogatoj, glavnoj boji 2020. godine prema Pantoneu, tačnije njenoj posebnoj nijansi – International Klein Blue.

International Klein Blue je plava boja koju je patentirao francuski umetnik Yves Klein 1960. godine. Prema Kleinu, plava boja je oduvek imala posebno značenje za njega. Umetnik je direktno povezao sa, možda, najatraktivnijim stvarima koje postoje u prirodi – nebo i more. Još jedan izvor inspiracije za Yves Klein-a bile su freske italijanskog umetnika i arhitekte, osnivača proto-renesanse, Giotta u kapeli Scrovegni. Upravo je njihova svetla pozadina inspirisala Kleina na stvaranje jednobojnih slika.

„Plavo razdoblje“ u životu umetnika počelo je 1957. godine – on prikazuje 11 jednobojnih slika u Milanu, potpuno preplavljene jarkom ultramarinskom bojom, a na brošuri izložbe piše da će predstaviti „plavu u sebi, bez ikakve funkcionalnosti“.

Pored platna, Klein je stvarao i na belim listovima papira uz pomoć „živih četkica“ – golih ženskih tela. Umetnik je ovu vrstu dela nazvao antropometrijom. Ove sezone dizajneri pozdravljaju kreacije umetnika koristeći posebnu plavu boju u svojim kolekcijama. Prodire u sve elemente garderobe: haljine i suknje, na kombinezonima, satenskim topovima i pantalonama, kardiganima i kaputima.

Odevanje u Klein plavi total look, kao na revijama GMBH, Each x Other i Boss, je zadatak za hrabre, ali, uveravamo vas, ova će hrabrost biti potpuno nagrađena. Jednako ekstravagantnu kombinaciju predstavio je Rochas – tandem jarke ultramarin i praškaste nijanse zelene izgledaće povoljno u bilo koje doba dana. Marni podseća na originalnu tehniku: mešavina različitih tekstura, asimetrični pleteni džemper sa sirovim ivicama i kožna suknja neskromnog kroja – pouzdan način da izgledate elegantno u jednobojnom izgledu.

foto:vogue.ua