Na dnu mora: Versace kolekcija proleće/leto 2021

Treći dan milanske Nedelje mode ostao je upamćen po reviji nove prolećno/letnje Versace kolekcije, koju je Donatela Versaće posvetila Atlantidi.

 

U ovom izboru ima mnogo simbolike i paralela sa modernošću, kada se naš uspostavljeni svet i način života srušio brzinom munje usled epidemije koronavirusa. Kao što su naši preci dugi niz godina tragali za bilo kojim pominjanjem fantomskog ostrva, tako i mi obnavljamo prekinute procese i tražimo podršku u svetu COVID-19.

Za Donatelu Versaće, koja je nekoliko meseci provela u karantinu u Milanu, Versaceova arhiva postala je uporište u potrazi za novim značenjima. Kolekcija sezone proleće/leto 1992. pomogla joj je da se vrati korenima i preispita ih. „Želela sam da pronađem način da DNK brenda prenese u novu stvarnost, ali istovremeno da ne izgubim suštinu Versace-a“, govori Donatela o svojim idejama.

Italijanka je izrazila sva ova osećanja i misli na modnoj pisti uz pomoć niza stajlinga bogatih svetlih nijansi, kombinujući zajedno narandžastu i žutu, zelenu i ružičastu, ljubičastu i plavu. Neki od njih rade solo, a neki se mešaju u grafike i crteže. Istovremeno, siluete podsećaju na letnju garderobu lutke Barbie sa oštrim minićama ukrašenim karnerima i na malu sirenu Ariel. Ova Diznijeva junakinja sigurno bi volela lepršavu satensku haljinu sa morskim zvezdama koja je zatvorila ovu živopisnu reviju.