Ovo je sve što treba da znate o nedavno završenoj Nedelji visoke mode u Parizu

Dva puta godišnje, poznavaoci modnog sveta i zaljubljenici u modu putuju u Pariz kako bi prisustvovali Nedelji visoke mode. Za neupućene, ukoliko takvih ima, raspored je mešavina velikih igrača kao što su Chanel i Dior, uz uzbudljiva eklektična imena kao što su Schiaparelli i Balenciaga, koji jasno ostavljaju svoj trag u modnoj istoriji.

Ove sezone nikako ne smemo a da ne pomenemo dugoočekivanu kolekciju Olivier-a Rousteing-a koji je kreirao za Jean Paul Gaultier. Videli smo trudničke stomačiće od livene kože, uz veliku dozu inkluzivnosti na pisti koja se ogledala u izboru modela koji su nosili kolekciju.

Sa druge strane umetnički direktor brenda Fendi, Kim Jones, spojio je reference iz celog sveta kako bi stvorio “najlakšuFendi kolekciju  do sada. Od japanskih tehnika do italijanskih materijala, svaki detalj je bio savršeno postavljen. U pomenutoj kolekciji prisutna je lakoća koju ranijih godina nismo uočili, čak i u oprečnom dizajnu od raskošnih do jednostavnih haljina.

Druga couture kolekcija kreativnog direktora Demna-e Gvasalia-e za modnu kuću Balenciaga, ponovo je uzdrmala parisku pistu. Preuzevši prepozntaljive siluete uspeo je da, i ovom kolekcijom, proširi svoju smelu futurističku viziju.

Naravno, nikako ne smemo da zapostavimo i Daniel-a Roseberry-ja, kreativnog direktora brenda Schiaparelli koji nam je pokazao kako izgleda moderna moda, prikazavši nam kolekciju koja je vizuelno upotpunjena velikim brojem detalja koji aluditaju na neko prošlo vreme, ali koja je ujedno i savremena. Kolekcija se oslanja na arhivske delove nekih ranijih kolekcija, zajedno sa mešavinom dekadencije iz 80-tih i 90-tih godina koja neodoljivo podseća na dizajn Christian-a Lacroix-a.

Kada kažemo visoka moda prvo na šta pomislimo jesu Dior i Chanel, i tu smo imali prilike da vidimo Dior ženu koja je pre svega svetska žena koja je hrabra i samouverena. Najvnovija kolekcija iza koje stoji kreativna direktorka Maria Grazia Chiuri, inspirisana je radom Ukrajinske umetnice Olesia-e Trofymenko, koja je ujedno bila zadužena za scenografiju. Krajnji rezultat jesu “lake” haljine i kaputi, koji odaju utisak duboke veze sa slobodom i prirodom.

Revija francuskog brenda Chanel zauvek će biti jedna od najiščekivanijih na Nedelji visoke mode u Parizu. Virginie Viard, kreativna direktorka brenda, imala je za cilj da ovom kolekcijom priredi vanvremenski omaž čuvenoj osnivačici kuće velikoj Gabrielle Coco Chanel, predstavivši komade sa zaobljenim naramenicama, geometrijskim šarama, čvrsto skrojenim sakoima i dugim haute couture haljinama.

U željnom iščekivanju nekih budućih kolekcija, izdvojili smo vam neke od najupečatljivijih look-ova sa Nedelje visoke mode koja je za nama.

Priredila: M.K
Foto: Profimedia