Pačvork u kolekcijama jesen/zima 2020/2021

Pačvork, ili patchvork tehnika, poznata je još od prošlog veka – proizvod se bukvalno „sastavlja“ ručno od zakrpa raznobojnih tkanina.

Začetnikom ovog trenda smatra se legendarni couturier Yves Saint Laurent, koji je demonstrirao haljinu koja je 60-ih godina imala ogroman uspeh, na osnovu dela holandskog umetnika Pita Mondriana. I uprkos činjenici da patchvork nije nova ideja, princip mozaika u odeći je i dalje popularan i relevantan – rezultati streetstyle aktivista su dokaz za to.

Takve stvari izgledaju sveže i svetlo, a dizajneri i dalje sa zadovoljstvom koriste patchwork u svojim kolekcijama.

Kolekcije za jesen-zima sezonu 2020/2021 nisu bile izuzetak. Teksas pantalone, suknje i jakne izrađene u patchwork tehnici s pravom se smatraju apsolutnim liderima, jer je ovaj materijal, zajedno sa kožom, pravi trendseter nove sezone. Ni kaputi nisu stajali po strani – Maison Margiela demonstrira svoje interpretacije, prikazujući višeslojnu verziju vunenog kaputa, napravljenog u ovoj tehnici, i Tod’s, predstavljajući dugački kaput od kože i pliša imitirajući jesenje lišće. Francuska kuća Chloe pokazala je set sa cvetnim uzorcima, dok je Roksanda pokazala maksi haljinu od raznobojne svile.