Paris Haute Couture: Raskošne kolekcije koje su definisale sezonu

Paris Haute Couture Fashion Week je jedan je od najvažnijih događaja u modnom kalendaru. Ova prestižna manifestacija, koja se održava dva puta godišnje u januaru i julu, okuplja najbolje dizajnere i brendove iz celog sveta, predstavljajući svoje najnovije kolekcije visoke mode. Ove godine, revije su obuhvatile spektakularne kreacije i inovativne dizajne, od klasične elegancije do avangardnih vizija. U nastavku pogledajte najbolje revije sa Paris Haute Couture Fashion Week-a.

Thom Browne

Kolekcija Thom Browne Couture jesen/zima 2024. je bila prava oda teatralnosti i ekstravaganciji. Inspirisan viktorijanskom erom, Browne je kombinovao klasične krojeve sa modernim, avangardnim detaljima. Njegove kreacije su bile bogate detaljima, sa slojevitim teksturama i neobičnim siluetama koje su ostavile snažan utisak na publiku.

Elie Saab

Elie Saab je oduševio publiku raskošnom kolekcijom koja je slavila glamur i ženstvenost. Njegove haljine su bile bogato ukrašene ručno rađenim vezom i perlama, a krojevi su naglašavali siluetu. Paleta boja je bila suptilna, s dominantnim crvenim, zlatnim i srebrnim tonovima. Kao po običaju, svaki komad je odisao lakoćom i luksuzom.

Christian Dior

Maria Grazia Chiuri je koristila bogate tkanine i sofisticirane krojeve, stvarajući haljine koje su bile prava umetnička dela. Paleta boja je bila suptilna, s dominacijom pastelnih tonova i delikatnih detalja, što je kolekciji dalo rafinirani i romantičan izgled.

Schiaparelli

Schiaparelli je predstavio kolekciju koja je bila prava oda ekstravaganciji i umetnosti. Kolekcija Fenix, inspirisana je trenutkom kada je Elsa Schiaparelli odala počast poznatoj balerini, Anni Pavlovoj, koju je smatrala svojom dvojnicom. Anna Pavlova je bila poznata po svojim nastupima u baletu “The Dying Swan,” dok je Elsa, obučena u perje, bila poput feniksa, koji se iznova rađa i neprestano obnavlja svoj lik i delo. Motivi koji su obeležili celu kolekciju su upravo bili perje i krila. Haljine su bile većinski korsetirane, uključujući izvanredan model sa grudnjakom sastavljenim od stotinu pokretnih, talasajućih krugova.

Iris Van Herpen

Iris van Herpen je još jednom pomerila granice mode sa svojom futurističkom kolekcijom. Kombinujući tehnologiju i umetnost, njene kreacije su bile inspirisane prirodnim fenomenima i naučnim istraživanjima. Svaki komad je bio prava skulptura, izrađena od inovativnih materijala i tehnika, što je ostavilo publiku bez daha. Modeli nisu hodali tradicionalnom pistom, već su bili izloženi na zidu poput umetničkih dela.

Chanel

Chanel je ostao veran svom prepoznatljivom stilu i kodu kuće, predstavljajući kolekciju koja je kombinovala klasičnu eleganciju sa savremenim detaljima. Haute Couture kolekcija bila je delo Fashion Creation Studija. Korišćene su prepoznatljive tkanine poput tvida i čipke, a kreacije su bile ukrašene perlama i draguljima. Paleta boja je bila nežna, s dominacijom pastelnih tonova, što je kolekciji dalo romantičan i sofisticiran izgled.

Armani Prive

Giorgio Armani Prive je ponovo zablistao na Paris Haute Couture sa kolekcijom koja je kombinovala klasičnu eleganciju s modernim detaljima. Njegove haljine su bile bogato ukrašene perlama i kristalima, dok su krojevi bili jednostavni, ali savršeno skrojeni. Kolekcija je zračila luksuzom i rafiniranošću, karakterističnim za Armanijev stil.

Pogledajte na linku kako su izgledale vaše omiljene zvezde na Paris Haute Couture nedelji mode.

Foto: Profimedia