Tajna življenja u umetnosti: JW Anderson proleće/leto 2021

„Tajna života u umetnosti“ – ove reči Oskara Vajlda postale su osnova za stvaranje kolekcije JW Anderson proleće/leto 2021.

Novom linijom dizajner Jonathan Anderson pokušava da kaže šta vredi koristiti svakodnevno kako bi pokazao kreativnije razmišljanje van okvira.

„Čak i tokom jednog od najizazovnijih vremena od svih, možete postati neverovatno kreativni i fokusirani“, rekao je. Ova ženska kolekcija označava drugi put da je Anderson odlučio da ne prikazuje reviju, odlučujući se da svoju kolekciju pošalje u kutiji urednicima i kupcima i razgovara sa novom publikom putem TikTok video snimaka. Dizajner je rekao da želi da skloni ljude sa njihovih ekrana i ponudi nešto što mogu da razaznaju, dodirnu i vide. Ponudio je svoju kutiju za raspoloženje – fotografije, uzorke tkanina, veliku knjigu pričvršćenu sa dva sjajna srebrna vijka.

Jonathan Anderson nazvao je ovu kolekciju „modom u njenom najneozbiljnijem, ukrašenom, poetskom, tečnom i oslobađajućem obliku“ – i bilo je tako. Ali iza šljokica koje su svetlucale ispod majice, luksuznih cvetnih uzoraka na peplum jaknama i širokih suknja s cvetnim printom, ova kolekcija je zasnovana na sadašnjosti.

Asortiman uključuje obimne, asimetrično drapirane topove i večernje haljine, kao i modele detaljnih krojeva i hirovitih proporcija koji su svojstveni Jonathanovom neobičnom normalnom modnom rečniku. Udubljen u novu i zbunjujuću stvarnost, Anderson je takođe odlučio da usavrši nekoliko klasičnih modela. Žene sada imaju malo razloga za oblačenje, ali sigurno nisu izgubile apetit za senzualnošću i lepom draperijom. Zaista, čitav deo ove kolekcije nije bio posut šljokicama, perjem niti ukrašen dragim kamenjem i raznim drugim ukrasima. Bio je elegantan sa nekim Andersonovim štihom – dugački dvoredni kaput od gabardina sa džepovima i rebrastim rukavima; potoci drapirane svile od koje se prave pelerine, topovi i pantalone; papuče prelivene zlatom.

Anderson je to opisao kao napetost između arogantne i ne-arogantne mode. „Ono što mi se zaista svidelo ove godine, iako je to bio izazov“, kaže dizajner, „jeste to što sam ponovo pronašao romantiku u modi.“