Fendi prikazao vanvremensku eleganciju na Nedelji mode u Milanu

Klasične statue Rima bile su Kim Džonsove muze za Fendi reviju koja je pokrenula Milansku nedelju mode za kolekcije jesen/zima 2024. Zajedno sa 62-godišnjom Silvijom i 36-godišnjom Delfinom Fendi, trećom i četvrtom generacijom žena, dizajner je kreirao kolekciju inspirisanu „ženama koje poznajem i žene koje viđam na ulici“.

Bezvremenska elegancija je ponovo u modi dok traje era nostalgije 90-ih. Kim je preneo gracioznost rimske statue sa svojim elegantnim dugim haljinama i golim mermernim ramenima, u jednostavne haljine bez rukava cele dužine. Bez drapinga, samo duga tečna linija od finog pletenog materijala koja se talasala preko tela.

„Želeo sam tu veoma plemenitu, rimsku siluetu, ali da je očistim“, rekao je. Ovi ženstveni oblici su bili ispresecani skrojenim komadima, „jer skoro sve žene koje poznajem nose komade koji potiču od muške odeće, jer je to jednostavan način oblačenja“. Bele košulje sa oštrim kragnama i duplim redom dugmadi – jedno napred, jedno prati kičmu – odavale su počast Karlu Lagerfeldu, jednom od Kimovih prethodnika koji su definisali Fendi, rekao je.

Izgled na modnoj pisti imao je priželjkivanu estetiku lakog samopouzdanja: samo prelepa haljina, lagan kaput i klasična cipela sa srednjom potpeticom. Neki od modela nosili su rukavice za damski momenat. Kim je naterao žene da izađu na modnu pistu ležernim tempom, umesto frenetičnog hoda koji je postalo norma nedelje mode. „Želeo sam tempo koji bi izgledao kao da samo hodaju ulicom“, rekao je on iza scene.

Fendi je jedan od retkih velikih luksuznih brendova koji još nisu zabranili krzno, ali sa opadanjem potražnje među potrošačima, ova modna pista je bila primetno bez krzna. Krzneni atelje je ove sezone radio sa kožom, posebno praveći odvojene delove u boji.

Celu kolekciju pogledajte u galeriji ispod.

Foto: Profimedia