Zanati iz Apulije: kolekcija Dior Cruise 2021

Kolekcija Dior Cruise 2021 pravo je slavlje tradicionalnih umetnosti i zanata u Apuliiji i istuče izvrsnost tih neprocenjivih veština.

Kuća Dior aktivno podržava ovu pluralističku i beskrajno vrednu kulturu, od umetnosti tkanja do zaslepljujuće arhitekture Luminarie, od suštinske uloge plesa do snage ritualne muzike, odajući počast prirodi i jedinstvenim pejzažima regiona, jer je ova zemlja oduvek bila blizu srca Marije Gracije Kjuri.

 Ova kolekcija je kolektivno delo koje slavi sećanje, vrednosti, kulturu i budućnost izuzetnog zanata italijanske regije. Plemenite tkanine iz Le Costantine fondacije korišćene su za šivanje niza jakni. Nakon kultne haljine Miss Dior sa vezenim cvećem, umetnik Pietro Rufo zamišlja polje pšenice, podsećajući na letnji pejzaž. Priča o netaknutoj prirodi prenosi se u duge, lagane pamučne haljine, majice i šortseve. Marija Gracija Kjuri takođe je želela da oda počast Luminarie-u, koji svojom blistavom arhitekturom sublimiraju javne trgove i spomenike. Ovaj je zanat rodio figurativni motiv na šarenim šalovima, a vidi se u nakitu i vezu.

“Moda mora biti udobna – to je deo DNK”, rekla je Kjuri, ističući činjenicu da je odrasla u jednostavnim, drapiranim grčko-rimskim haljinama, koji su potpuna suprotsnot strogoj konstrukciji koja je postala snažni potpis gospodina Dior-a. Preokrenula je ovaj jaz dodavanjem ručno rađenih korseta od prave kože njenim nestrukturiranijim haljinama.