15 lakih koraka do prefinjenog izgleda

Možda mislite da se neko prosto rađa sa dobrim stilom, ali ako se setimo svih onih modnih kombinacija koje smo nosili kao mali, zahvaljujući istančanom modnom ukusu naših roditelja (da, ironična sam, ali i da, znam da je tada bilo “drugačije vreme”) jasno nam je da se dobar stil zapravo gradi. Iza žena koje u svakom trenutku izgledaju prefinjeno stoje duge potrage za inspiracijom, ali i mnogo eksperimentisanja, isprobavanja i osmišljavanja stila koji će na pravi način predstaviti ono što one jesu. Zaključak – moguće je izgraditi dobar stil u bilo kojoj dobi, a sve što je potrebno da uradite jeste da ispratite nekoliko saveta koje vam donosimo u nastavku.

Obucite se u skladu sa svojim životnim stilom

Izgledati prefinjeno znači izgledati prikladno i u skladu sa onim ko ste, šta radite, čime se bavite i koja je vaša svakodnevna uloga. Primera radi, mamama je verovatno teško i nepraktično da po ceo dan budu u vrtoglavim potpeticama i usput nose clutch tašnicu. No, ne brinite, i u ovim situacijama je moguće izgledati dobro stilizovano uz kul patike i ranac ili torbu koja je dovoljno velika da spakujete sve što vam je potrebno, umesto što ćete to nositi u rukama ili džepovima. Vidite, nije toliko teško, zar ne? Dakle, kao što nećete nositi balsku haljinu na utakmici, tako treba da vodite računa o tome šta nosite svakog dana, u svim prilikama, i da to bude u skladu sa vašim svakodnevnim životom. 

Da biste ovo postigli, samo postavite sebi nekoliko pitanja: Koji je moj dominantni stil? Kako izgleda moja dnevna rutina koju moja garderoba treba da isprati? U kojim komadima se osećam najprijatnije?

Budite realni

Setimo se TikTok trenda “Daily reminder social media is fake” – jer to zaista jeste istina. Sadržaj koji se plasira na društvenim mrežama mahom prolazi kroz mnogo filtera, kako onih koji se tiču obrade, tako i onih “životnih” – niko nikada neće objaviti nešto što je realno, ali je tužno ili ružno, ili možda i hoće, ali znatno ređe i skrivenije. Na društvenim mrežama svi žele da budu lepi, negovani i srećni, ali se čak i iza takvih objava krije – stvarni život, sa svim uspomenama i padovima, borama, celulitom, viškom kilograma, lošim danom za frizuru i slično. Dakle – ne verujte svemu što vidite na društvenim mrežama, ne tražite tamo uzore, već se fokusirajte na unapređenje sopstvenog života onako kako vama prija, i isključivo vašim tempom. 

Uvek imajte na umu celu sliku

Sada kada smo se oslobodili nerealnih standarda i definisali par opštih pravila u vezi sa prefinjenim izgledom, hajde da krenemo u akciju! Za početak, u glavi uvek treba da imate celu sliku jer na taj način nećete izgubiti kompas već ćete uvek znati u kom pravcu želite da idete. Nemojte se fokusirati samo na detalje jer time ništa nećete postići. Sve dok u potpunosti ne osmislite stil koji želite da pratite i negujete, nema potrebe da se bavite sitnicama. Umesto toga, istražujte, pronađite inspiraciju (Pinterest je verovatno najbolje mesto za to), a onda na osnovu toga sredite svoj ormar, izbacite višak, a uključite komade koji vam nedostaju. Nakon toga možete da razmišljate i o aksesoarima kojima ćete zaokružiti svoju modnu priču. 

Držite se basic komada

Među stilskim lekcijama uvek će se naći i ova, o basic komadima koje čine osnovu svakog dobrog garderobera, tačnije, pravilo “manje je više”. Svedene komade možete nositi ponovo i ponovo, godinama, lako ih možete kombinovati kako međusobno, tako i sa drugim komadima koji su nešto ekstravagantniji, a sve to vam omogućava bezbroj odličnih odevnih kombinacija. Kada je reč o basic komadima koje bi trebalo da posedujete, to su svakako kvalitetan par farmerki i klasičnih pantalona, strukirani sako, rolka, bela košulja (može biti i muška!), dobra bela majica, a sve njih ćete lako nadograditi zanimljivim aksesoarima. 

Ne izbegavajte slojevito oblačenje

Iako se držimo osnova, to nikako ne znači da treba da zaboravimo na slojevito oblačenje i sve one mogućnosti da se poigramo sa svojim izgledom koje nam ono donosi. Naravno, i to može da bude u granicama minimalizma. Neke od dobitnih kombinacija su bela koušlja ili majica, sako i trench mantil (sve izgleda bolje uz trench!) ili pak košulja i prsluk, košulja i džemper i slično. Odličan način da date dubinu svom stajlingu!

Struktura iznad ležernosti

Naravno da se ne morate odreći udobnih, ležernih komada ukoliko želite da izgledate prefinjeno, ali je potrebno da ih mudro kombinujete sa strukturiranim komadima. Na primer, ukoliko nosite farmerke ravnih nogavica i sako (strukturirani komadi) u redu je da uz njih obučete nešto ležernije poput oversized džempera. Ipak, ukoliko je vaš stil generalno opušten, onda će za vas biti dovoljno da unesete strukturu u svoj stajling uz jednostavan, mek džemper ili svilenu bluzu.

Kako da znate da li je nešto strukturirano ili ležerno? Jednostavno razmislite o tome da li biste to nosili u kancelariji ili na intervjuu za posao (ovde izuzimamo industrije u kojima je ležerno oblačenje sasvim u redu). 

Čuvajte i negujte svoju odeću i aksesoare

Za prefinjen izgled i dobar stil, jako je važno da vaša odeća i aksesoari ne budu iznošeni, već da budu u dobrom stanju, uredni i dobro održavani. Naravno da nećete svaku odevnu kombinaciju oblačiti samo jednom, dok je još nova, ali važno je da čuvate i negujete svoje stvari kako bi one duže vremena izgledale kao nove. Kada se nešto pohaba i izgubi tu svežinu, vreme je da te komade zamenite novim.

Spremite svoje proverene kombinacije

Ako se držimo pravila “manje je više” i biramo basic komade kako zbog izgleda, tako i zbog praktičnosti, onda prilikom svake kupovine vodite računa o tome na koji način ćete taj komad uklopiti sa onim koje već posedujete. Bilo bi savršeno kada biste unapred imali kombinacije za koje znate da vam odgovaraju u svakom pogledu, a uvek možete osmisliti i neku novu, zanimljiviju, koju ćete potom zapamtiti i primeniti prvi sledeći put kada ne budete znali šta da obučete. Vodeći se ovom metodom, vaš garderober će uvek biti sređen, kupovina mudra i uspešna, a uz to ćete uštedeti gomilu vremena kada se ujutru spremate za posao. 

Ne shvatajte trendove previše ozbiljno

Osim ukoliko ne planirate da se fotografišete na ulicama modnih prestonica za vreme nedelja mode, zaista nije potrebno da ispratite baš svaki trend, naročito ukoliko se oni ne uklapaju u vaš stil života. Informišite se o trendovima, ali razmislite da li ih i u kojim situacijama možete uklopiti u svoj stil. Ako ne možete, nemojte se oko toga brinuti. Na kraju krajeva – klasika je uvek u modi! 

Neka vaša odeća bude u vašoj veličini

Dobar i uglađen stil zahtevaju obraćanje pažnje na svaki detalj, naročito na ovaj – sve što nosite mora da vam savršeno odgovara! Ovo posebno naglašavam jer se i meni čsto dešavalo da želim da uđem u farmerke manje nego što inače nosim, samo zato što mi se one broj veće nekako nisu svidele. Greška! Uvek birajte odgovarajuću veličinu i ne brinite se oko toga da li ćete izgledati suviše “mršavo” ili “debelo”. Uvek je bolje pratiti svoju građu nego pokušavati da zakamuflirate nedostatke – to često ne izgleda onako kako bismo voleli. 

Ne oblačite se za druge ljude ili društvene mreže

Budući da sve vreme govorimo o ličnom stilu života i oblačenja, naravno da bi trebalo da se fokusiramo na to da sve što radimo – radimo zbog sebe. Ne treba da se obaziremo na druge ljude, njihov stil, trendove, društvene mreže koje plasiraju sve i svašta… Budite iskreni prema sebi, pronađite se i pratite ono što jeste. Ukoliko volite da nosite patike uz sve, nemojte ih menjati za neudobne potpetice, samo zato što je to neko drugi nametnuo kao pravilo. 

Uvek budite ispeglani

Priznajem, mrzim peglanje odeće i izbegavam taj kućni posao u širokom luku, ali isto tako priznajem da izgužvana odeća zaista čini da izgledate neuredno i kao da vas je baš briga. Francuski effortless chic je jedno, lenjost je nešto sasvim drugo. Budite iznad toga!

Ne plašite se napretka i menjanja onoga što vam se ne dopada

To što ste najzad pronašli svoj stil ne znači da se sada njega treba držiti zauvek. Razmislite o tome kako ste se oblačili pre nekoliko godina – od tada se sigurno makar nešto promenilo, zar ne? Upravo zato, pratite svoj osećaj, promene koje se dešavaju u vašem životu, ali i ukusu, i ne plašite se da sve to primenite i na svoj stil oblačenja. Novine su uvek dobre!

Vodite računa o paleti boja

Prefinjenost se ogleda u svedenosti, što se odnosi i na boje koje uključujete u svoj garderober. Crna, bela, bež, siva, neke su od nijansi koje se najčešće dovode u vezu sa minimalistički stilom i one izgledaju savršeno u monohromatskim kombinacijama. Ipak, ponekad je sasvim u redu ovakve stajlinge osvežiti nekom odvažnijom bojom ili printom, ali u tom slučaju nemojte preterivati (jedna upadljiva nijansa ili print su dovoljni da monohromatska kombinacija izgleda sasvim drugačije i mnogo bolje, plus, najbolje je da ih uključite u svoj stajling kroz detalje i aksesoare). 

Jednostavan nakit može da bude vaš najbolji prijatelj

“Trešnjica na torti” savršene, prefinjene odevne kombinacije svakako je jednostavan nakit u vidu ogrlice ili minđuša, čistih linija i bez previše detalja, idealno u boji srebra ili zlata. Iako deluje zanemarljivo, upravo ta sitnica podići će vaš izgled na viši nivo. 

I još:

 • Izbegavajte mnogo boja ili printova kako ne biste izgledali nedorečeno ili kao da ne znate šta ste želeli da postignete.
 • Neka vam fokus bude na nezi kože, a ne na šminkanju, i uvek se držite minimalističke makeup rutine.
 • Pronađite svoju frizuru koja “radi” u svim prilikama i koju možete napraviti za nekoliko minuta.
 • Uvek nosite ono u čemu se osećate dobro i samouvereno. 
 • Hodajte podignute glave i pravih leđa, kao da ste osvojili svet.
 • Vodite računa o svojoj obući, neka uvek bude čista i uredna. 
 • Pijte više vode, a manje kofeina, kako biste negovali dobar osećaj iznutra, koji će se potom videti spolja.
 • Pronađite par naočara za sunce koje vam savršeno odgovaraju i koje ćete moći dugo da nosite.
 • Držite se neutralnog manikira i urednih noktiju – uvek.
 • Uvek sve dobro proverite u ogledalu pre nego što izađete iz kuće.
 • Na kraju, nemojte izgubiti sebe – vi ste na prvom mestu!

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Pexels