5 najboljih muzeja mode na Instagramu

Šta videti dok su granice zatvorene?

Muzej Viktorije i Alberta u Londonu

Profil londonskog muzeja na Instagramu može zameniti putovanje u sam muzej. Ovde kustosi muzeja razgovaraju o radu Else Schiaparelli i Christian Diora, dele arhivska dela McQueena, Vivienne Westwood i eksponate sa aktuelne izložbe „Bags: Inside Out“, posvećene istoriji torbi od XVI veka do danas. Savetujemo vam da obratite pažnju na interaktivne formate koje muzej objavljuje u svojim pričama: vode se smešne modne bitke o eksponatima, kao i kvizovi (dobar način za sticanje novih znanja).

 

Muzej FIT (Fashion Institute of Technology)

Prednost muzejskog Instagrama je u tome što vam ne oduzima puno vremena: dok prelistavate feed, možete naučiti o važnim trenucima u istoriji mode. Haljina lapper girl iz 1920-ih, odelo iz lične garderobe Mademoiselle Coco, čuveni korset Gaultiera za Madonnu ili Samanthina haljina „Seks i grad“ – ovo je samo mali deo kolekcije Muzeja FIT. Takođe na Instagramu, FIT najavljuje diskusije između glavnog kustosa muzeja Valeri Stil i profesionalaca u industriji kao što je Andre Leon Tali.

 

Metropolitan Museum of Art – Costume Institute (@metcostumeinstitute) u Njujorku

2020. godina je godišnjica za Metropolitan Museum of Art – Costume Institute. Svoju 150. godišnjicu planirao je da proslavi u maju izložbom o cikličnoj prirodi mode i tradicionalnim balom. Iz očiglednih razloga, muzej je bio zatvoren šest meseci. Sad kad je izložba otvorena, ne mogu je svi videti. Bar neka vrsta kompromisa može biti Instagram Instituta za kostim. Obilazak izložbe na Instagramu vodi glavni kustos muzeja Endru Bolton. Izveštaj muzeja takođe govori o haljinama 18. veka, koje su omogućavale držanje socijalne distance, dele arhivske retkosti istaknutih brendova, a na osnovu nove sezone Krune prikazuju stvari iz garderobe princeze Dajane.

 

Muzej cipela u Torontu

Muzej u Torontu ima jednu od najvećih kolekcija obuće na svetu, u kojoj su izložene antičke cipele i koncertne cipele Eltona Džona, i čizme Džona Lenona, egipatske sandale i modeli Manolo Blahnika. Gotovo svakodnevno na Instagramu razgovaraju o novom paru, a jednom nedeljno viša kustosica muzeja Elisabet Semelhak odgovara na najzanimljivija pitanja pratilaca.

 

Muzej mode MoMu u Antverpenu

Na profili MoMu muzeja možete pogledati arhivska dela Anne Demelmeister, Dries van Notena, Walter van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Marina Yee i Deer van Saene – nažalost, svi ovi dizajneri danas ne predstavljaju sezonske kolekcije.

Međutim, belgijska moda nije ograničena na „šesticu“: Martin Margiela, Raf Simons, Olivier Tiskens, Chris van Assch, Glenn Martins – Y / Project odrastali su ovde. Haider Ackermann je 1994. godine došao u Antverpen: ušao je u Kraljevsku akademiju umetnosti, ali tri godine kasnije izbačen je zbog neuspelog kursa.