5 odevnih komada koji uzrokuju bolove u leđima

Skinite ih odmah!

Krajnje je vreme da se postulat da „lepota zahteva žrtvu“ prepozna kao štetan.

U potrazi za trendovima, često zaboravimo na sopstveno zdravlje. Prema studiji Britanske asocijacije za kiropraktiku (BCA), 73% ispitanih pati od bolova u leđima zbog neodgovarajuće odeće. A ako 28% žena kaže da su svesne da odeća može uticati na njihova leđa i držanje tela, tada 33% ne zna ni kakvu potencijalnu štetu sebi mogu da nanesu.

„Većina mojih pacijenata ne zna da njihova odeća i dodaci utiču na zdravlje njihovih leđa, da izazivaju hronične bolesti, skoliozu i druge bolesti. Ali iznenađuje me da ljudi, čak i znajući to, nastavljaju da nose stvari koje im nanose štetu, često prevladavajući bol“, kaže Tim Hutchful, kiropraktičar iz BCA.

Neka odeća je štetna jer ograničava slobodno kretanje u područjima poput kukova i kolena, zatezanja arterija i usporavanja protoka krvi, rekao je Hutchful. Evo pet stvari koje mogu izazvati bol u leđima (prema BCA):

Uske farmerke

Velike torbe koje nosimo na jednom ramenu

Kaput sa velikim kapuljačama

Visoke potpetice

Cipele bez pete

Asimetrični krojevi, sa velikim, širokim rukavima i kapuljačom mogu prouzrokovati probleme sa držanjem, rekao je Hutchful. Preteški nakit, poput minđuša, ogrlica, prstenja i preuskih narukvica, kao i kape sa velikim obodom takođe štete vratu i cirkulaciji krvi.

„Sa ovim stvarima je potrebna umerenost“, primećuje Hutchful. – Na primer, ne bi trebalo da nosite uske farmerke svaki dan. Možete preskočiti visoke potpetice, posebno ako ste stalno na nogama i pokušajte da svoje moderne torbice zamenite rančevima, barem za one dane kada morate mnogo  stvari poneti u kancelariju. Videćete da će vam se telo zahvaliti“.

Inače, tokom poslednjih nekoliko godina lekari su često govorili o opasnostima uskih farmerki. U 2015. godini čak je dokumentovan slučaj u kojem su noge i zglobovi 35-godišnjakinje, zbog preuskih pantalona, natekli i oslabili do te mere da nije mogla da hoda. Mišići žene su oštećeni. Dijagnostikovan joj je kompartment sindrom, stanje u kojem delovi tela nabreknu usled prekomernog pritiska.

Teško je dokazati da su bolovi u leđima uzrokovani određenim stvarima. Međutim, da bi sprečili pojavu takve potencijalne boli, Hutchful nudi nekoliko saveta koji će vam pomoći da održite pravilno držanje tela.

Izaberite odeću po veličini ili malo slobodniju, a ne jednu ili dve veličine manju, čak i ako uskoro planirate da smršate. Najbolje je kupiti nove farmerke nakon što se otarasite kilograma. Izbegavajte prevelike kape jer vam mogu istegnuti vrat. Promenite torbu koju nosite svaki dan ako je prevelika. Što je torba veća i teža, to više naprežete vrat i leđa. Izbegavajte torbe koje treba nositi ispod pazuha, jer ovo spušta jedno rame, izvrćući vrat i kičmu. Visoke potpetice dodaju napetost kičmi. Stoga, ako nosite stiletto potpetice, pokušajte da ih s vremena na vreme menjate sa patikama ili cipelama na niskim potpeticama kako biste smanjili opterećenje. Pravilna podrška je takođe važna: izaberite grudnjak tako da se teret ravnomerno rasporedi. Grudnjak ne sme biti preuski, preveliki ili premali. Uverite se da korpice pridržavaju vaše grudi, a naramenice nisu preuske oko ramena. Ako tokom dana osetite da se kaiševi urezuju u vašu kožu, onda ste ih pogrešno prilagodili. I pazite na držanje. Ramena uvek treba da budu ravna i spuštena.

foto:elle.ru