Brend Nike proslavio 40. rođendan legendarne Air Force 1 siluete na Sneakerville-u

Jedan od legendarnih modela patika, čuveni Air Force 1, ove godine proslavlja četrdeset godina postojanja. Od nastanka do današnjeg dana, popularni AF1 ujedinio je vrhunske sportiste, umetnike iz sveta filma, muzike, mode, ali i stotine miliona fanova modela patika koji dolaze u više od 2.000 različitih varijacija.

Brus Kilgor, dizajner u kompaniji Najki, 1982. godine AF1 isprva je kreirao kao košarkašku patiku, tačnije kao prvi model koji je u sebi ima Nike Air tehnologiju. Tokom godina, Air Force 1 postao je skoro pa neizbežni par patika u odrastanju mnogih ljubitelja sportske obuće.

Četrdeseti rođendan čuvenih patika, Nike proslavlja povezivanjem sa plesom u šta su mogli da se uvere i fanovi u Srbiji. Na nedavno organizovanom Sneakervillu, najvećem festivalu patika na Balkanu, posetioci impozantnog Nike štanda mogli su da uživaju u plesnim radionicama i takmičenjima, ali i da dožive deo urbane kulture – žene su imale mogućnost da iskoriste besplatno pletenje kikica, dok su se muškarci uverili u veštine najpoznatijih gradskih berbera.

Za one koji vole kreativne i jedinstvene odevne komade i poklone, organizovano je oslikavanje patika, majica i dukseva, dok su ljubitelji “klasike” mogli da se podsete rariteta i starijih modela patika, među kojima je bio i prvi AF1. Zanimljivim Nike aktivacijama nisu odolele ni poznate ličnosti, pa su na Nike štandu viđene poznate i popularne muzičke zvezde Nucci i Amna, najbolji svetski basketaš, Dušan Domović Bulut i mnogi drugi.

U prilog tvrdnjama mnogih da je Air Force 1 neprolazan, govori i činjenica da i posle četiri decenije postojanja, ovaj model izgleda identično i traženiji je nego ikada. Zbog te činjenice i u čast njegovom kreatoru Kilgoru, kompanija Nike rešila je da u godini jubileja pusti u prodaju originalne “forsice” i na taj način obraduje ljubitelje ovog kultnog para obuće.

Fanovi u Srbiji imaju priliku da svoj primerak kupe u svim Nike šopovima i na taj način postanu deo istorije najveće sportske kompanije na svetu.

Tekst: Promo 

Fotografije: Rastko Šurdić