Chanel partner američkog filmskog festivala u Dovilu

CHANEL je drugu godinu zaredom partner američkog filmskog festivala u Dovilu, čija se 46. manifestacija održava od 4. do 13. septembra 2020. godine.

Na festivalu će biti predstavljeni filmovi sa kanskog Filmskog festivala i festivala animiranog filma u Anesiju, kao i sopstvena selekcija. Vanessa Paradis biće ove godine predsednica žirija festivala u Dovilu, a žirijem Revelation predsedavaće Rebecca Zlotowski.

Dovil ima poseban odjek u istoriji Chanela. U ovom amblematičnom odmaralištu Belle-Epoque 1912. godine, Gabrielle Chanel otvorila je prodavnicu šešira u ulici Gontaut-Biron. Dizajnerka je primetila gornji deo odeće od žerseja koju su nosili ribari i odlučila je da koristi ovaj „siromašni“ materijal, koji je do tada bio rezervisan za muško donje rublje i mornarske majice. Od 1913. godine izrađivala je bluze i odela. Kako je bež – boja vlažnog peska na plaži postala jedna od njenih omiljenih boja, Gabrielle Chanel nametnula je oslobođenu i odlučno modernu siluetu, koja će zauvek promeniti oblačenja žena.

1913. butik u Dovilu 

1913. butik u Dovilu 

2013. godine, Karl Lagerfeld snimio je kratki film pod nazivom „Once upon a time“, koji beleži rane dane Gabrielle Chanel u Dovilu, a britanska glumica i ambasadorka kuće, Keira Knightley, igrala je dizajnerku.

2018. priča se nastavila sa kreatorom parfema CHANEL Olivierom Polge-om koji je kreirao Paris-Deauville za kolekciju LES EAUX DE CHANEL, aromatični miris zasnovan na bosiljku i sicilijanskoj narandži sa živahnom blistavom svežinom.

Iako su Gabrielle Chanel i Deauville nerazdvojni, CHANEL i bioskop su takođe uvek bili povezani lepom saradnjom, od Gabrielle Chanel i Karla Lagerfelda do Virginie Viard danas.

1931. godine, na vrhuncu slave, Gabrielle Chanel prešla je Atlantik da bi otišla u Holivud, na poziv američkog producenta Samuela Goldwyna koji je želeo da dizajnerka glumice transformiše u ikone. Tamo je Gabrielle Chanel upoznala Gretu Garbo – koja ju je pozdravila po dolasku u Los Anđeles – Marlene Dietrich kao i Gloriu Swanson koju je obukla za film „Tonight or Never“ režisera Mervyna LeRoya.

„Ogrtači gospođice Swanson koje je dizajnirala i izradila Chanel“ najavili su filmske zasluge. Reditelj George Cukor upoznao je dizajnerku sa glumicom Katharine Hepburn, koja će, četrdeset godina kasnije, glumiti Gabrielle Chanel u brodvejskom mjuziklu Coco.

Međutim, njene potcenjene kreacije nisu odgovarale holivudskoj viziji glamura. Dizajnerka se vratila u Francusku, gde je svojim stilom zavela filmske stvaraoce poput Jean Renoir i Marcel Carné. Kasnije će ova netaknuta jednostavnost odjeknuti u Nouvelle Vague, u filmovima Jean-Luc Godard, François Truffaut, kao i Louis Malle i Alain Resnais, a savršeno su je otelotvorile mlade glumice, uključujući Jeanne Moreau, Anna Karina, Delphine Seyrig, Romy Schneider i Jean Seberg.

Žana Moro “Les Amants” u režiji Louis Malle 1958.

1960 francuska glumica Žana Moro u “Les Liaisons Dangereuses” – Roger Vadim

1961 Romi Šnajder i Gabrijela Šanel

Delfin Sejring na snimanju Last Year at Marienbad 1961

Čim je stigao 1983. godine, Karl Lagerfeld krenuo je da proslavi ovaj poseban odnos sa sedmom umetnošću. Pravi ljubitelj filma, sarađivao je sa brojnim rediteljima, od Franca Zeffirelli do Pedra Almodóvara, i oblačio glumice, posebno Kristen Stewart, Penélope Cruz, Margot Robbie i Marion Cotillard, kako na ekranu, tako i za crveni tepih. Najveći režiseri kao što su Martin Scorsese, Ridley Scott, Baz Luhrmann, James Gray i Steve McQueen takođe su bili uključeni u reklamne kampanje za CHANEL parfeme.

Kristen Stjuart

Penelope Kruz

Ova jedinstvena veza sa filmskim svetom nastavlja se i danas pod kreativnom vizijom Virginie Viard. Umetnički direktor CHANEL-ovih modnih kolekcija započela je karijeru kao asistentkinja poznatog kostimografa Dominique Borg za Camille Claudel (1988) Bruno Nuytten, glumi Isabelle Adjani, pre dizajniranja kostima za Trois couleurs : Bleu (1993) u režiji Krzysztof Kieślowskog.

Za svoju prvu kolekciju Metiers d’art u decembru 2019. godine, Virginie Viard pozvala je rediteljku Sofiu Coppolu da osmisli dekor predstave za pistu: rekonstrukciju, u brodu Velike palate, stana Gabrielle Chanel, salona Haute Couture i ogledalo stepeništa na ulici 31 Cambon. Na ekranu i van njega, na crvenim tepisima, u svom svakodnevnom životu ili na prestižnim događajima, najveće glumice nastavljaju da hvale i oličavaju privlačnost Chanela.

Sofija Kopola

Partner američkog filmskog festivala u Dovilu od 2019. godine, ovim događajem House of CHANEL ponovo potvrđuje svoju večnu vezanost za Dovil i sedmu umetnost.