Chanel tunika stara sto godina prodata za 130.000 evra

Tunika ukrašena ruskim vezom, sa potpisom modne kuće Chanel, stara sto godina, pre nekoliko meseci stavljena je na aukciju i konačno je prodata za neverovatnih 130.000 evra.

Nakon jednog veka u kutiji na tavanu jednog zamka u Grasu pronađena je Chanelova tunika. Reč je o modelu iz kolekcije proleće 1922. – tunika šireg kroja, od crnog svilenog krepa, dugih rukava, četvrtastog izreza, ukrašena crvenim, žutim i zelenim svilenim vezom, kao i srebrnim nitima.

Odevni predmet oglašen je na prodaju kod Maurice Auction, pariske aukcijske kuće specijalizovane za umetnost i luksuz, 7. oktobra. Uz početnu cenu od 10.000 evra, na kraju je prodata za 130.000 evra, što je svetski rekord za Chanelov komad iz tog vremena.

Tradicionalno, likovna umetnost kao što su slike, srebro i nameštaj uglavnom se nalazi u porodičnim inventarima, ali stara odeća, tekstil, čipka i bižuterija obično ne, tako da je ovo još jedan kuriozitet.

O samom nadmetanju da se postane vlasnik ovog retkog komada, zvaničnik aukcijske kuće je izjavio:

– Priznajem da je ovo za mene bio najželjnije iščekivani lot. Poslednji lot na aukciji – dva telefona su se napeto borila sa 10.000 evra i za nekoliko minuta cena je eskalirala na deset puta veću a čekić je pao na 100.000 evra (130.000 sa porezom i premijom). Odmah sam javio podavcu (koji tog dana nije pratio prodaju) da mu saopštim vesti. Prvobitna reakcija bila je zaprepašćujuća tišina. Nakon što se oporavio od prijatnog šoka, moj klijent je izjavio:

„Izuzetno sam zahvalan Keri Tejlor što mi se tako brzo obratila i što je podelila svoje znanje i uzbuđenje zbog ovog dela. Moja porodica i ja smo zahvalni što su naši preci i mi sami sačuvali ovaj istorijski važan Chanel odevni predmet u poslednjih sto godina i što će ga ubuduće njegov novi vlasnik pravilno ceniti, čuvati i izlagati, za buduće generacije da ga proučavaju i dive mu se”.

Foto: Profimedia

Tekst: S.M.