MODA / Vesti

Vesti

Članica slavne grupe supermodela 90-ih preminula je u 56. godini

Tatjana Patic, najtajanstvenija i možda najatraktivnija od čitave originalne postavke supermodela 90-ih, preminula je. Imala je 56 godina.

Rođena u Hamburgu od majke Estonke i oca Nemca, preselila se sa porodicom u Skanor, idilični primorski grad na jugu Švedske u ranoj mladosti. Sa 17 godina učestvovala je na Elite Model takmičenju u Stokholmu 1983, gde je osvojila treće mesto. Nagrada je bila putovanje u Pariz i ugovor na određeno vreme.

Međutim, „zvezda nije odmah rođena“, te je Tatjani bilo potrebno više vremena kako bi bila primećena. Na scenu je stupio Piter Lindberg, koji je praktično kumovao Tatjaninoj karijeri. Nemački fotograf, poznat po svojim neretuširanim fotografijama i sklonosti ka prirodnom izgledu, fotografisao je manekenku za čuvenu sliku „Bele košulje: Šest supermodela, Malibu“ 1988. i ponovo za naslovnu stranicu britanskog magazina Vogue u januaru 1990. godine. Kada je Džordž Majkl video to izdanje, pozvao je istu ekipu „devojaka“ da se pojave u njegovom spotu za hit „Freedom! ’90“

Kao sastavni deo originalne postavke supermodela 90-ih, Patic zapravo nikada nije bila deo „čopora“. Ovo se delimično objašnjava njenim izborom mesta življenja u Kaliforniji, kako bi mogla da bude bliže prirodi i svojim životinjama – za razliku od ostalih koje su preferirale Njujork ili Pariz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @ooty_pondycheri

Osim toga, postojao je određeni element mistike u Tatjaninoj lepoti. Njeno nežno ovalno lice i oblik očiju odavali su sliku strastvene i samouverene osobe. Za razliku od svojih koleginica bila je tajanstvenija, zrelija i nedostižnija i to je bila srž njene privlačnosti.

„Ljudi su oduvek govorili da izgledam posebno; da ne ličim ni na koga drugog. I htela sam da uspem zbog toga.”

Imala je dugogodišnje poslovne odnose sa Lindbergom, Herbom Ricom i Patrikom Demaršerlijerom, koji su je često snimali. 2012. Lindberg je napravio set fotografija Tatajane sa njenim sinom Džonom Džonasom na njenom ranču u dolini Santa Inez. Govoreći o svom sinu prošle godine, izjavila je: „Džon je izvor moje sreće.“

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.