Da li biste je vi nosili: Biserna ogrlica koju imaju svi od Rijane do Bele Hadid

Biseri su nas uglavnom podsećali na Pariz dvadesetog godina prošlog veka, na odraz naše bake u ogledalu kada se sprema za neku posebnu priliku, na more i okeane u kojima se nalaze školjke.

Na mnogo toga, ali nikad na urbani aksesoar koji podseća na hit estetiku sa kraja devedesetih i početka dvehiljaditih godina – čoker. Sada je, kao i svaki modni trend, preplavio društvenu mrežu TikTok. Ogrlica Vivijan Vestvud je našla svoje mesto oko vrata svih influensera i poznatih ličnosti, dostižuči toliku popularnost da je dobila i svoje ime – TikTok ogrlica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kylie 🤍 (@kyliejenner)

 

Među poznatima koji je nose su i Kajli Džener, Bela Hadid i Rijana, koja je pre samo dva dana viđena na ulicama Njujorka sa ogrlicom. Obučena u džins sa niskim strukom (O ne, da li se on vraća na modnu scenu?) i raskopčani blejzer od tvida, ona je od aksesoara izabrala Vivijen Vestvud ogrlicu i zeleni NY kačket. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by R I H A N N A (@ririgalbadd)

Ovu ogrlicu mogli smo videti i na ovogodišnjim BRIT nagradama, kada je Dua Lipa zasijala inspirisana Mariom Antoanetom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DUA LIPA (@dualipa)

Ali zašto je ova ogrlica toliko popularna? Šta je nove generacije privuklo pank dizajnerki Vivijan Vestvud? Zato što biseri ovoga puta otkrivaju neku potpuno novu dimenziju. Na njoj se nalazi i amblem koji je zaštitni znak poznate dizajnerke, a on je nekonvencionalni spoj kraljičinog kugle (orba) koji smo mogli da vidimo na njenom krunisanju i Saturnovog prstena. Prepoznajući važnost prošlosti, ali i shvatajući moderno vreme, nije ni čudo što se upravo u ovom aksesoaru prepoznaju infuenseri i poznate ličnosti. Mešavinom subkulture i tradicije, poznata dizajnerka je stvorila ogrlicu koja savršeno rezonuje sa generacijom Z.

 

Nije lako naći aksesoar koji je univerzalno kul, a opet se ističe iz gomile. Ovaj relativno pristupači statusni simbol je postao must – have kraja letnje sezone, a nama su prikazali visoku modu u potpuno novoj estetici. Možda nije baš  pank fazonu da mlađe generacije nose ono što svi nose, ali imati moć da odluče šta će se nositi? Definitivno pank. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @loving_inspo25

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Profimedia, Instagram