grazia
X

Vesti

Đorđo Armaniju dodeljen je Veliki viteški krst - najveća italijanska počast koju jedan građanin može da dobije

Đorđo Armani, pre nekoliko dana odlikovan je Velikim viteškim krstom (Knight Grand Cross) dekorisanim Velikim kordonom, na privatnoj ceremoniji u Palazzo del Quirinale, koja služi kao jedna od tri zvanične rezidencije italijanskog predsednika Serđa Matarele, u Rimu.

Kao najveća civilna čast Italije, ovo priznanje odražava kako Armanijevu karijeru u modnoj industriji, koja traje već šest decenija, tako i njegov status jednog od vodećih građanina zemlje u umetničkim, luksuznim i životnim sektorima.

„Ova čast za mene ima posebno značenje“, rekao je proslavljeni dizajner nakon ceremonije. „Dodeljena mi je od strane našeg predsednika, koji nije samo vodeća figura države, već i čovek čije su vrednosti, otvorenost i dobrota neosporno visoki.“

Rođen 1934. u gradu Emilija-Romanja u Piaćenci, Armani je osnovao svoju prvu kompaniju 1975. sa svojim poslovnim i životnim partnerom, arhitektom Serđom Galeotijem. Njegova minimalistička vizija ležernog luksuza definisala je modu 90-ih, kako zahvaljujući prepoznatljivoj lakoći koju je uneo u svoje muške forme, tako i nenaglašenom glamuru njegove linije visoke mode (koja ga je dovela do toga da je postao omiljeno ime koje se nosi na crvenom tepihu).

Poslednjih decenija brend Armani proširio se i u sferama sporta, enterijera, hotela i restorana. Gradeći potpuno novu viziju brenda u 21. veku, ovi poduhvati ne samo da su ga mnogo puta učinili milijarderom, već su mu dodatno pomogli da postane nadaleko poznat kao najuspešniji dizajner italijanskog porekla svih vremena.

Dosadašnji dobitnici Velikog viteškog krsta iz sveta mode broje samo dva velika imena Valentina Garavanija i Mjućia Pradu, 1986. i 2015. godine. Za Armanija, međutim, dodela ove nagrade nije samo odlikovanje njegove slavne karijere kao dizajnera, već i priznanje za njegove doživotne napore da promoviše italijansku kreativnu industriju na svetskoj sceni, kao i za sve dobrotvorne akcije.

Podsetimo se, prošle godine, dizajner je donirao 2,2 miliona dolara lokalnim bolnicama za borui protiv korona virusa, dok je njegova Giorgio Armani fondacija (osnovana 2016. godine) nastavila dugu plemenitu istoriju dizajnera u podršci društvenim ciljevima, uključujući borbu protiv HIV/AIDS-a i siromaštva dece.

Foto: Profimedia

Priredila: T. Mišović

Pročitajte još

Povezane teme

Easy Chic

Zimski chic na Irinin način

Supermodel, Irina Šajk prošetala je ulicama Njujorka u besprekornom minimalističkom stajlingu

Inspiracija

5 outfita koje ćemo iznova nositi u februaru

Donosimo vam par ideja kako kombinovati zimske i prolećne komade

Inspiracija

7 osvetničkih haljina koje su promenile svet

Od princeze Dajane pa sve do vintage Saint Laurent zlatne haljine Miley Cyrus, predstavljamo vam 7 post-raskid haljina koje su obeležile pop kulturu

Stil dana

Pariski šik Anđeline Džoli

Francuska estetika i te kako je svojstvena holivudskoj glimici.

Vesti

Esencija dobrog stila

Univerzalna kolekcija nakita koja uvezuje sve potkolekcije brenda DoDo, neizostavna je zbog svoje jednostavnosti kombinovanja sa ostalim komadima.

Piste

Najbolji momenti sa Nedelje visoke mode u Parizu

Najekstravagantnije kreacije defilovale su pistama grada svetlosti, a mi vam izdvajamo najbolje.

Inspiracija

7 modela pantalona u koje vredi investirati

A morate nabaviti barem jedan od njih kako biste odgovorili na trendovske zahteve za 2023

Vesti

Princeza španske mode

Marta Ortega Perez je direktorka ogromnog biznisa, poznatog po brendu Zara.

Top 5

Top 5: Haute Couture revije iz Pariza koje su nas ostavile bez daha

Najekstravagantnije kreacije defiluju pistama u Gradu svetlosti, a evo onih koje su na nas ostavile najveći utisak

Piste

Poznate ličnosti viđene na Nedelji visoke mode u Parizu

Revije imanentnih dizajnera morale su biti ispraćene od strane A-listera.

Inspiracija

Trendovi dvehiljaditih koje ćemo kopirati i u 2023

Generacija Zed obožava Y2K trendove, a evo koje od njih ćemo viđati svuda tokom 2023.