Donatela Versaće dobila priznanje za svoj doprinos italijanskoj modi i kulturi

donatela versaće

Jedno od najviših nacionalnih priznanja Italije danas je dodeljeno legendarnoj dizajnerki, Donateli Versaće za svoj doprinos italijanskoj modi i kulturi.

Dizajnerka je prisustvovala privatnoj ceremoniji ovog popodneva u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Milanu, gde je imenovana Velikim oficirom reda zasluga Italijanske Republike. Sutra će se sresti sa šefom države Italije, predsednikom Serđom Matarelom, kao deo proslave nacionalnog dana Italije 2024. godine.

“Veoma sam počastvovana što dobijam ovo priznanje od predsednika Italije”, rekla je Donatela danas u saopštenju : “To je priznanje ne samo za mene već i za kompaniju koju smo osnovali pre više od četiri decenije, za moj fantastični tim i za globalnu Versace zajednicu koja svakog dana podržava ‘Made in Italy’.”

Donatelli nisu strani mnogi podijumi i nagrade u modnom svetu. Međutim, priznanje koje je danas dobila od Italijanske Republike posebno je značajno priznanje. Za tu čast je predložio parlamentarac i aktivista Alessandro Zan, delimično zahvaljujući njenom otvorenom zagovaranju prava LGBT zajednice. Kako je Donatella primetila: “Na ivici meseca ponosa, ovo priznanje takođe prepoznaje veoma hitnu potrebu da se podrže manjinski glasovi, sloboda izražavanja i inkluzivnost kako u Italiji tako i širom sveta. Tolerancija, razumevanje i bezuslovna ljubav nikada nisu bile važnije u našem svetu.”

Foto: Profimedia, Instagram