Giambattista Valli Couture proleće-leto 2021

Italijanski dizajner Giambattista Valli predstavio je novu kolekciju u okviru pariske Nedelje visoke mode.

Uspeo je da organizuje takav digitalni šou koji je preneo sav luksuz i ekstravaganciju haljina. Dizajner je ovu neobičnu sezonu posvetio igranju s volumenima koji su mu toliko prirasli srcu. “Ponekad pogledam druge kuće visoke mode i vidim puno nakita. Couture se ne bavi nakitom. Moda je prvenstveno volumen”, rekao je dizajner. “Kada skicirate konfekciju, morate biti dizajner, a kada kreirate modnu odeću morate biti vajar. To je razlika između stvaranja prostora i njegovog uređenja.” Koristeći improvizovane alate kao što su koso sečenje, efekat razgradnje i tone bestežinskog tafta, obradio je svaki izgled da bi postigao vrlo velike dimenzije koje oličavaju glavnu ideju ove kolekcije.

Dizajner nije štedeo na tilu za svoje haljine sa potpisom, koje su svaki put sve obimnije. Pokazao je višeslojne kreacije kao da su satkane od bombona od pamuka u prašnjavim ružičastim, jarko crvenim, prozirnim belim ili dramatičnim crnim nijansama. Neke su bile u obliku labudova, druge su podsećale na prozračnu plisiranu traku, a treće su se odnosili na ogrtače grčkih boginja izvezenih nojevim perjem. Pored zapremine, jedna od glavnih linija u kolekciji su spektakularni rukavi. Giambattista Valli je predstavio lepršave opcije i puf rukave u obliku fenjera. Dizajner je lookove upotpunio obimnim frizurama.

U dizajnerovom filmu o njegovoj novoj kolekciji, haljine su isprepletene snimcima seviljskih zgrada. To je bio njegov način da pokaže svojim klijentima šta je inspirisalo njegov osećaj volumena i šta je dublja poruka. “Vremena u kojima sada živimo povezana su sa ujedinjenjem kultura. Sevilja je mesto gde se španska i islamska kultura spajaju i stvaraju novu treću kulturu”, rekao je Giambattista Valli.