Helmut Lang x Anthony Vaccarello za Saint Laurent Rive Droite

Austrijski dizajner predstavlja ekskluzivnu saradnju sa francuskom kućom i njenim kreativnim direktorom Anthonyjem Vaccarellom.

Ime Helmut Lang odmah se povezuje sa devedesetim godinama (dizajner je napustio modu 2005. godine). Pre dve godine Anthony Vaccarello, kreativni direktor Saint Laurent-a, obratio mu se sa predlogom za zajednički projekat. U početku je Vaccarellov predlog za Langa zvučao kao stvaranje zajedničke kolekcije od teksasa. Međutim, za Helmuta Langa modni svet je otišao u prošlost, pa je umetnički pravac bio jedini način da zainteresuje bivšeg dizajnera.

Tako se pojavila Helmut Lang x Anthony Vaccarello za Saint Laurent Rive Droite – instalacija koja je uključivala arhivske eksponate iz Siant Laurent-a, uključujući uzorke odeće koji iz nekog razloga nisu bili uključeni u kolekciju.

Lang je sve ove Saint Laurent komade pomešao sa pigmentiranom smolom i iskoristio je tu sirovinu za stvaranje skulptura koje pomalo podsećaju na toteme. Vacarello, poput Langa, ne oseća povezanost sa materijalnim stvarima. Stoga, njegova fascinacija austrijskim dizajnerom leži, s jedne strane, u njegovoj sposobnosti da se odvoji od tih veličanstvenih kreacija koje je sve stvorio i sada ih uništava, oslobađajući fizičku vezanost, a istovremeno održavajući emocije. Prema rečima dva kreativca, odeća može biti sredstvo za kreativnu transformaciju.

Instalacija je izložena u vodećoj prodavnici Saint Laurent u ulici Rue Saint-Honore, a biće premeštena u Rive Droite u Los Anđelesu nakon revije brenda.