Vesti

Inside Chanel - poseban odnos Coco Chanel prema književnosti

Serija filmova koji istražuju odnos legendarne dizajnerke sa svetom umetnosti.

Za Coco Chanel književnost nije bila samo jedna od omiljenih umetnosti, već je uživala gledajući je kako evoluira i inspiriše. Za legendarnu dizajnerku književnost je bila potreba, društvo i bekstvo. Kao što je priznala svom prijatelju Paulu Morandu, poslednje godine života provela je sama i osećala je da mora da čita!

Književnost je rano ušla u život Gabrielle, to je bilo njeno bekstvo od bola izazvanog majčinom smrću, ali i gubitka oca. Knjige su bile njen način da zamisli život koji joj je bio uskraćen kao dete i kloni se „rana“ koje su se otvorile u njenom detinjstvu.

Knjige su bile škola za Gabrielle i pomogle su joj da oblikuje karakter, temperament i odnose sa drugima. Čitanje joj je dalo strukturu misli i uma i postavilo temelje njene ličnosti.

Ljubav njenog života, Boy Capel, bila je ono što ju je dovelo u kontakt sa više filozofskih i mističnih tekstova, od Voltera i Ničea do hinduističkog teksta Bhagavad Gita, i otvorilo joj je nove horizonte. Štaviše, kroz knjige je počela da otkriva nove svetove u Aziji i Egiptu, čija je kultura postala izvor inspiracije za njene kreacije. Postepeno, dok je njena reputacija dizajnera porasla ogromno, oko nje su počeli da se okupljaju novi pisci kojima je pružala podršku. U njenom krugu poznanika i prijatelja bili su Colette, Paul Morand, Jean Cocteau, Raymond Radiguet, Joseph Kessel, Marthe Bibesco i Michel Déon.

Na vrhu liste njenih preferencija nalazila se poezija koju je smatrala vrhunskom umetnošću. Među njenim pesničkim prijateljima su Max Jacob, Iliazd i Paul Eluard, dok se njena romantična veza sa pesnikom Pierrom Reverdyem završila  doživotnim prijateljstvom uz ogromno divljenje i podršku Chanel-a.

Tokom godina, knjige poezije, romani,  umetničke knjige prekrivale su zidove njene dnevne sobe i kancelarije na ulici Cambon, kao zaštitni zid od haosa spoljnog sveta. Kako Coco nije imala jak osećaj vlasništva, knjige je pozajmljivala sa istom spremnošću sa kojom ih je i poklanjala. Za dobro upućene zaljubljenike u knjigu poput nje, njene knjige su oduvek bile originalne kopije i pobrinula se da ih sačuva kao dragocene predmete pribegavajući sofisticiranom povezu knjiga, kojim se bavila Germaine Schroeder, stavljajući ih kao izložbene slike. Kada je na vrhuncu slave Gabrielle Chanel osetila potrebu da svoju priču ispriča svetu, okupila je prijatelje i pisce kako bi im ispričala delove života.

Coco Chanel je bila dobro svesna da se istina o čoveku zasniva manje na činjenicama, a više na tome kako se on predstavlja. Dakle, čuvajući tajne svog života, zaštitila je svoju slobodu, dok je istovremeno izgradila mit koji fascinira i danas.

Od njene smrti, više od 150 knjiga, romana, biografija ili umetničkih knjiga posvećeno je legendarnoj modnoj dizajnerki, prevedeno na gotovo sve jezike na svetu.

Film o odnosu Coco Chanel sa književnošću deo je serije Inside Chanel koja istražuje istoriju i nasleđe ikonične kuće, ali i ljude koji su sa njom povezani i njenim odnosom sa umetnošću poput plesa, književnosti, bioskopa do kulta Marilyn Monroe za Chanel No 5.

 

Povezane teme

Stil dana

15 džempera koji će vas zagrejati ove zime

Jedina pozitivna nota zime? Voljeni džemperi koji će nas „prigrliti“ u svakom trenutku.

Vesti

Kako nositi MaxMara bež rolku – stilska lekcija Olivije Palermo

Samo jedan svetao detalj za monohromatski izgled - nova lekcija o stilu Olivije Palermo.

Stil dana

Cult Gaia - 17 zabavnih kultnih torbi

Koje će svakom ormaru dodati ekscentričan dodir.

Vesti

Najkontroverznije kampanje Tom Forda

Još od svojih najranijih dana u Gucci brendu, slavni američki dizajner pomera granice dozvoljenog…

Vesti

Anine Bing x Helena Christensen – praznična kolekcija

Anine Bing sarađuje sa kultnim danskim supermodelom i fotografkinjom Helenom Christensen kako bi lansirala prazničnu kolekciju od 10 komada u ograničenom izdanju.

Vesti

Ne trebaju nam problemi, već mekane papuče: najmodernija lica u novoj reklami Ugg

Čini se da odeća za dom nadmašuje sve ostale vrste proizvoda. Sve više vremena provodimo kod kuće i želimo udobnost.

Vesti

Leopard kaput + duks: Rita Ora u Londonu

Udodan izgled za urbanu džunglu!

Vesti

Bela Hadid u prazničnoj reklamnoj kampanji Michael Kors

Američki brend Michael Kors Collection nastavlja da sarađuje sa vrhunskim modelom Belom Hadid.

Street style

Najbolji jesenji stajlinzi Tifani Hsu

Životinjski otisci, mini haljine i meke teksture mogu se naći u ormaru influenserke i direktorke Mytheresa.