Izložba koja će pomeriti granice

U Dvorani Kulturnog centra Beograda održana konferencija za medije na kojoj se domaćoj javnosti predstavio italijanski umetnik, Masimiliano Sikardi (Massimiliano Siccardi), jedan od pionira imersivne umetnosti, koji je osmislio i kreirao čuvene multimedijalne, virtuelne izložbe Van Goga, Fride Kalo i Gustava Klimta.

Sikardi je u Beogradu na poziv  Fondacije Mira Brtka, kako bi najavio novu izložbu – Mira Brtka – Virtual Immersive Experience –  L’anima Illuminata

Pored Sikardija, prisutnima su se obratili Aleksandar Ilić, v.d. direktora Kulturnog centra Beograda,  koosnivač Fondacije Mira Brtka, Miroslav Rodić i prof. Dragana Broz ( International University of Rome).

Beograd  je tako imao ekskluzivnu i neponovljivu priliku da vidi i čuje jednog od najznačajnijih  predstavnika virtuelne umetnosti u svetu.

Masimiliano Sikardi je predstavio prisutnima svoj dosadašnji rad, odnosno nešto što je njemu lično bilo najznačajnije da prikaže kako bi najbolje objasnio i dočaro imersivnu umetnost, a to je projekat ’’Alisa u zemlji čuda’’.  Sikardi je istakao kako je to odličan primer da se shvati imersivna umetnost. Ovaj rad je stvarao zajedno sa Džinevrom Napoleone, gde je prikazan ceo Alisin magični svet, ali bez same Alise.

’’Gledalac ni u jednom momentu ne vidi Alisu, jer nju predstavlja upravo sam gledalac’’ – izjavio je Sikardi.

Opisujući suštinu kreiranja imersivnih izložbi,  rekao je:

’’U okviru imersivne izložbe čovek je tako mali, praktično kao jedno dete. Imersivni prostor, to je jedan magični prostor, u koji se vraćamo kao deca jer praktično mi ne gledamo samo ono što je oko nas, već postajemo deo prostora.. Mislim da je ’’Alisa u zemlji čuda’’ najbolji primer imersivne izložbe.’’

Povod njegovog dolaska je susret sa predstavnicima Fondacije Mira Brtka, kako bi se uživo upoznao sa umetnošću Mire Brtke, i kako bi se i zvanično najavila saradnja i predstojeća izložba Mira Brtka – Virtual Immersive Experience –  L’anima Illuminata. Sikardi je rekao da  je njegovo osećanje prema radu i umetnosti Mire Brtke toliko magično i da je  to praktično isti rad kao na magičnom svetu Alise.

’’Kad pomislim da je Mira Brtka za života uspela da radi u toliko različitih medija, počevši od filma, preko mode, skulpture do slikarstva, i da je Rim ostavio veliki uticaj na njen rad, koji dobro prepoznajem, iako sam dosta mlađi od nje, raduje me činjenica da ćemo na ovaj način pokušati da prenesemo ceo njen život, i da ćemo ponovo moći da oživimo njenu dušu kroz njenu umetnost.’’ – izjavio je Sikardi.

Dodao je da bi njemu lično bilo najdraže da projekat krene iz Beograda u svet, i da su već obišli nekoliko zanimljivih lokacija, koje mu se čine sjajnim za ovu priču, te da za realizaciju imersivne izložbe Mire Brtke bi bilo potrebno oko šest meseci.

Koosnivač Fondacije Mira Brtka, Miroslav Rodić, rekao da je dolazak Masilimiliana Sikardija u Beograd  predstavlja početak rada na realizaciji  virtuelnog imersivnog projekta ’’Mira Brtka – prosvetljena duša’’ i dodao:

’’Iskreno se nadam da smo uspeli u nastojanju da beogradsku javnost upoznamo sa radom Sikardija, a potrudili smo se da i njega upoznamo sa našom likovnom scenom’’

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PREVENTER (@preventer.bg)

Masimiliano Sikaridi bavi se multimedijalnim umetnostima  već 30 godina  i radi upravo imersivne izložbe. Reč je o spoju vrhunske tehnologije, teatarskog pripovedanja i animaciji prve klase, koji omogućava posetiocima da bukvalno zakorače u umetnička dela.

Njegov najambiciozniji projekat do sada je izložba posvećena velikom holandskom slikaru Vinsentu Van Gogu, koja je prikazana u više od 40 gradova širom sveta. Najveća je bila postavljena u Njujorku, koja obuhvatala 7.000 m2 površine, 14.000 m3  prostora, sa 60.600 frejmova i 90.000.000 piksela, uz angažovanje vrhunskog scenografa sa Brodveja.

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je pokrovitelj ovog događaja.

Foto: Promo