Kako i sa čime nositi prugastu bluzu: modne ideje za svaku priliku

Tokom svoje duge istorije prugasta bluza je od mornarske uniforme postala klasik bez kojeg je teško zamisliti garderober.

Nekada svima poznata prugasta majica ili bluza bila je predmet isključivo muške garderobe. Ali sada je prugasta bluza sa dugim rukavima jedna od najpopularnijih stvari koje dizajneri redovno prikazuju u ženskim kolekcijama.

Svetska istorija breton majice seže u 17. vek. Prvi put se pojavila u Bretanji. Lokalni mornari napravili su ovu odeću od guste bretonske vune i nosili je da bi se zaštitili od hladnih morskih vetrova. Kasnije je postala popularna u drugim delovima Evrope. 1858. je proglašena delom obavezne uniforme francuske mornarice, a dve decenije kasnije ruski car je sledio primer Francuza.  

Prugasta bluza je ušla u svet visoke mode zahvaljujući modnoj kući Chanel. 1917. godine, inspirisana stjlingom francuskih mornara, stvorila je nautičku kolekciju i pojavila se u društvu košulje i „zvoncara“. Tako se od praktične odeće ribara i mornara prugasta majica pretvorila u modernu stvar.

Kako nositi prugastu bluzu

Malo koja devojka u svom ormaru nema bar jednu prugastu bluzu. Ona može biti element osnovne garderobe, jer se savršeno kombinuje i sa klasičnim odelom i sa romantičnom suknjom, i sa blejzerom. Da bi vaša prugasta bluza izgledala stilski, koristite nekoliko jednostavnih trikova.

Izbegavajte krop modele

Devojke često preferiraju zastarelu verziju – uski kroj sa tri-četvrt rukavima. Ovaj stil je vanvremenski, samo ne zaboravite da je ovaj komad u žensku modu došao iz muške garderobe, pa bi trebalo da izgleda preveliko.

Izaberite modele ležernog kroja

Ako je breton bluza napravljena od lagane tkanine, izaberite stilove ležernog kroja. Ne bojte se da će takva odeća učiniti figuru bezobličnom. Tačno izabrana veličina glatko ocrtava obline.

Ako želite da naglasite eleganciju i vitkost figure, kombinujte je sa svetlim ili crvenim pantalonama i kaišem. Široka prugasta bluza odlično izgleda u kombinaciji sa odelom. Jakna, pantalone ili suknja stvaraju sofisticiranu siluetu, dok prugasti komad osvežava i dodaje lagan dodir.

Dajte prednost svojoj omiljenoj nijansi

Prugasta bluza može biti ne samo sa plavim i belim prugama, već i u drugim nijansama: žutoj, crvenoj, sivoj. Boja mnogo zavisi od stila koji ste odabrali. Plave, bele i crne pruge su klasici koji nikada neće izaći iz mode i idu uz bilo koju odeću. Izborom svetlih nijansi, morate pravilno kombinovati majicu sa drugim elementima ormara. Klasične plave farmerke biće svestrana opcija.

Horizontalne pruge vizuelno proširuju siluetu, tako da obično plus size devojke izbegavaju prugaste komade. Međutim, devojke sa oblinama nemaju razloga da se odreknu svojih omiljenih stvari. Samo treba da izaberete pravu širinu pruga i kombinujete sa odgovarajućim odevnim komadima.

 

Kombinujte pruge sa drugim otiscima

Kao osnovni element garderobe, pruge se lepo kombinuju sa ostalim otiscima. Ne plašite se da kombinujete pruge sa tufnicama ili cvetnim printom.

foto:marieclaire