Kako se kraljica Elizabeta II oblačila u svojoj mladosti: 30 retkih fotografija

Juče je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva proslavila 94. rođendan.

Zbog pandemije koja je preplavila svet, Elizabeta je otkazala sve zvanične svečane proslave. Podsetimo, kraljica tradicionalno rođendan slavi dva puta godišnje: 21. aprila – dan kada se rodilo Njeno Veličanstvo, – provodi u uskom krugu rodbine i prijatelja. A leti za sve građane kraljevstva organizuje takozvani službeni rođendan uz obaveznu paradu Trooping Colour. Ali umesto ove proslave života, izgleda, planirane su brojne Zoom konferencije sa svim članovima kraljevske porodice.

Povodom Elizabetinog rođendana, odlučili smo da ne pričamo o njenoj ljubavi prema jednobojnim haljinama, već da se setimo kako se oblačila pre uspona na tron i kako se njen stil promenio u prvoj deceniji vladavine.

Postala je kraljica Velike Britanije u dvadeset petoj godini, nakon smrti oca, kralja Georga VI. U mladosti je, kao princeza, više volela skromne haljine karakteristične za 40-te, jakne i bisere – malo je verovatno da ćete videti njenu fotografiju bez dvostruke ili trostruke biserne ogrlice. Uz službene prijeme, stigla je i ljubav prema haljinama – dodala je bujne večernje toalete sa snežno belim rukavicama i luksuznim tiarama težine stotina karata. Tada se u njoj probudila ljubav prema boji – plava, ružičasta, koralna – igra nijansama postao je način samoizražavanja u strogim okvirima kraljevskog dress codea. Ta ljubav je još uvek živa u njoj.