Koliko odeće nam je zaista potrebno

Koliko god komada imali, nikada nemamo šta da obučemo, a ovo je prava cifra odevnih predmeta koje zapravo treba posedovati

Ekološki pokret odavno je zahvatio modnu industriju i njen način proizvodnje pa gotovo svaki brend iz godine u godinu teži sve većoj održivosti. Jedan od glavnih problema jeste prekomerna kupovina odeće koja ostavlja veliki ekološki otisak, iz prostog razloga – veća prodaja, veća prozivodnja. Berlinski naučnici iz Hot or Cool instituta došli su do zaključka da nam nije potrebno više od 5 novih komada godišnje kako bismo ostali u okvirima Pariskog sporazuma koji ima za cilj da ograniči globalno zagrevanje na 1.5 stepena celzijusa, ukoliko sve ostane nepromenjeno.

Međutim, ovaj podatak ukazao je da, na primer, prosečan britanac mora da smanji svoju kupovinu odeće godišnje za čak 80 posto. Ovo istraživanje takođe je posvetilo pažnju računanju koliko prosečan ormar treba da sadrži artikala.

Savršeni garderober sastoji se od 74 pojedinačnih komada od kojih se može napraviti 20 odevnih kombinacija. Kao primer oni su predložili, 6 stajlinga za posao, 3 za kod kuće, 3 za sportsku i fizičku aktivnost, 2 za proslave i izlaske, plus 4 jakne, 4 para pantalona i 4 suknje.

Pored statističkih podataka, ovo istraživanje sprovedeno u Berlinu, iznedrilo je i savete za samanjene ekološkog otiska. Pa tako su preporučili pranje odeće na 30 stepeni posle svakog trećeg nošenja. Pored toga, naravno preporučuje se kupovina u second hand radnjama ali i ne obnavljanje komada dok budu potpuno nenosivi.

Sa svim ovim na umu, mora se obratiti pažnja i na druge pojedinosti, jer ponašanje pojedinca je samo deo šire slike zagađenja koju modna industrija emituje. Iako je istina da će kolektivno delanje uspeti da u mnogome pomogne planeti, samo ako što više nas osvesti odgovornost prema životnoj sredini.

Tekst: A. N.

Foto: Profimedia