MODA / Vesti

Vesti

Kraljica panka napustila nas je u 81. godini života

Tokom svojih izuzetnih pet decenija rada u modnoj industriji, Vivijen Vestvud stvorila je modne trenutke dostojne istorijskih knjiga. Britanska dizajnerka redefinisala je svoj stil više puta, čime je stekla ogromno poštovanje i globalno priznanje, poput Damehood-a.

U čast modne vizionarke, osvrćemo se na neke od trenutaka koji su joj definisali karijeru, i oblikovali čitavu modnu scenu.

Kings Road 430, Čelsi, 1971-1980

Kada je Vivijen upoznala Malkolma Meklarena, menadžera pank benda Sex Pistols (sa kojim je potom dobila i dete), otvorili su butik u londonskom Čelsiju 1971. Prodavnica 430 Kings Road menjala je ime kako bi se poklapala sa njenim novim kolekcijama – od Let It Rock i Too Fast To Live, Too Young To Die, do najpoznatijeg, Sex, 1974.

1977, baš kada je pesma Sex Pistolsa „God Save The Queen” postala broj jedan na NME listi, prodavnica je preimenovana u Seditionaries, kako bi odrazila novu estetiku i stav koji je pokrenuo čitav pokret, poznat kao pank rok.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lyla Wilde (@lylawilde)

Nova romantična era, 1981-1986

1981. Vestvud i Meklaren debitovali su zajedno na pisti u Londonu, gde su predstavili zajedničku kolekciju Pirates. Hvaljeni zbog dizajna koji je oslikavao oslobađanje od uskih silueta iz 70-ih, doneli su i romantične izglede u zlatnoj, narandžastoj i žutoj boji, obezbeđujući sebi mesto u modnim analima.

Kada je njen rad sa Meklarenom okončan, Vivijen je nastavila da dominira modnim svetom. Postala je poznata po tome što je inspiraciju pronalazila u istorijskoj modi. Mini-Crini kolekcijom za proleće/leto 1985, gde je umesto da istražuje muške forme i umetnute naramenice koje su bile rasprostranjene svuda tokom 80-ih, podmetnula konzervativnu haljinu sa krinolinom iz 17. veka u senzualno uklopljenoj odeći, skretajući pažnju na obline. I, naravno, ko bi mogao da zaboravi legendarne cipele inspirisane kopitom konja – objavljene u isto vreme?

Paganske godine, 1987-1992

Veliki pomak od zagovaranja pank roka ka parodiji viših klasa, postala je njena očigledna estetika tokom 80-ih, koju je Vivijen nazvala „paganskim godinama“. Revolucionarna Harris Tweed kolekcija za jesen/zimu 1987, nastala je tako što je dizajnerku inspirisala devojčica koju je jednom srela u vozu. „Nije mogla imati više od 14 godina. Imala je malu ispletenu punđu, Harris Tweed blejzer i torbu u kojoj je bio par baletskih cipela. Izgledala je tako kul i staloženo, stojeći tamo“, rekla je za Independent 2011.

1992. godine odlikovana je OBE priznanjem za doprinos modi. Trenutak će biti upamćen i po tome što se na dodeli časti, od strane kraljice, u Bakingemskoj palati pojavila bez donjeg veša.

Anglomanija i uspon supermodela, 1993-1999

90-ih je Vivijen ponovo promenila svoju estetiku, spajajući istorijske reference sa modernim proporcijama i preciznim krojem. 1993. udala se za austrijskog studenta dizajna Andreasa Krontalera. Par je uspostavio uspešno partnerstvo i u životu i poslovno. Ostali su zajedno do njene smrti.

Što se tiče nezaboravnih trenutaka na pisti, malo šta se može uporediti sa momentom kada se Naomi Kembel pojavila u platformama od 20 centimetara na reviji za jesen/zimu 1993. ili Kejt Mos, sa makeup-om a la Marie Antoinette, šetajući pistom u toplesu i jedući sladoled, za kolekciju Erotic Zones proleće/leto 1995.

Aktivizam i androgenost, 2000. do danas

Vivijen počela je da koristi svoje kolekcije i modne revije kao političku platformu u 2000-im, posebno kada su u pitanju zaštita životne sredine i spasavanje planete. „Klimatske promene, a ne moda, sada su moj prioritet“, rekla je ona za The Guardian 2014. Do ovog trenutka, sve što je objavila imalo je duboku društvenu i političku poruku, od odeće sa sloganima (koja priziva njene pank dane), do protesta na pisti zbog Bregzita, globalnog zagrevanja i slobode govora.

Njena kolekcija za jesen/zimu 2015, Unisex, u međuvremenu, bila je jedna od prvih koja je predstavila androgeni izgled mejnstrimu, još jednom krčeći put novoj eri progresivne i inkluzivne mode.

Koliko je dubok trag koji je Vivijen ostavila na širu pop kulturu, bilo je očigledno još prošlog meseca, kada je Sara Džesika Parker viđena na snimanju druge sezone serije „And just like that“, u Vivijen Vestvud venčanici, poznatoj po filmu „Sex and the city“ i neuspelom venčanju sa Zverkom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pali Urbi (@urbip)

Njen tim je 29. decembra 2022. objavio smrt Vivijen Vestvud u 81. godini. „Vivijen je nastavila da radi stvari koje je volela do poslednjeg trenutka, dizajnirajući, radeći na svojoj umetnosti, pisajući svoju knjigu i menjajući svet za to bolje“, navodi se u zvaničnom saopštenju. “Vodila je neverovatan život.”

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.