Lisabon u pokretu

Ritmični pejzaž 62. Nedelje mode kroz objektiv fotografa Hikama El Banina

U eri beskonačnog skrolovanja, čuvanje i zumiranje fotografija sa društvenih mreža najbolji su indikator da nam je nešto zaista zadržalo pažnju. Iako jako dinamične, društvene mreže umeju da deluju dvodimenzionalno i statično, pa sadržaje koji u sebi nose pokret i spontanost sve više cenimo.

Fotograf Hicham El Banine kome je modna fotografija najveća inspiracija ,ističe se prepoznatljivim i gotovo rasplesanim pristupom beleženja najvažnijih modnih trenutaka na nedeljama mode. Kako preferira nezavisan pristup, Hicham nam nudi svež i prodisan način da komuniciramo kako sa modnim komadima, teksturama, tako i da osetimo kao da smo zaista prisutni u trenutku koji se desio na revijama. Sa sedam godina iskustva, ovaj umetnik poreklom iz Maroka izgradio je impresivnu karijeru, bez oslanjanja na tradicionalne kanale ili veze sa štampanim medijima.

Tokom svoje karijere, El Banine je putovao širom sveta, donoseći svoj jedinstveni umetnički pristup u zemlje poput Brazila, Francuske, Italije, Španije, Danske, Maroka i Portugala. Odlučan u tome da zadrži svoju nezavisnost, fokusirao se na izraz izvan komercijalnih ograničenja, zbog čega je i nezavisno angažovan od strane mnogih dizajnera kao art saradnik. Učešće na Nedelji mode u Kopenhagenu jedno je od ključnih iskustava u karijeri, gde se duboko povezao sa ljudima, gradom i lokalnom kulturom. Njegova sposobnost da prenese suptilne nijanse i emocije kroz svoje fotografije omogućila mu je da ostvari dublje veze kako sa kolegama tako i sa publikom.

Protekla 62. Nedelja mode u Lisabonu možda je i najbolje svedočanstvo njegovog rada, jer oslikava živost i pokret, fokusira se na svedenost porteta koji upravo zbog svedenosti toliko detaljni i živi. Posebno je inspirativno kada ritam grada, dizajner i fotograf udruže svoje talente, pa je tako revija Lidije Kolovrat rafiniranom poetikom prenela pokret između duboko ličnih sfera i puta ka otkriću, dok su fotografije El Banina ostale kao najtačniji zapis ovog ritmičnog i prodisanog dijaloga.

Poetična ekspresivnost možda najbolje opisuje ovogodišnje izdanje Lisabonske nedelje mode, gde je sam proces transformacije bilo nešto čemu se moglo svedočiti na licu mesta. Sivilo maglovitog dana koje se pretvara u ružičasti sumrak, reči su same dizajnerke, koja kao da svakodnevne pojave u Lisabonu preobražava u svoje komade koji kroz fotografije postaju pokretne slike.

Buđenje iz stanja indiferentnosti ka putu samootkrića, bilo je motivacija i mnogih drugih dizajnera, a ovo specifično kreativno stanje zaista nalikuje na sam Lisabon, grad u koji mnogi dolaze kako bi se pokrenuli na promenu, upravo osluškivanjem njegove osunčane poetike. Njegova prirodnost vraća na kontakt sa čulima i telom, a revija studija Behen, koji sami za sebe kažu da su krojači priča, inspirisana je vremenom i kontaktom čoveka sa zanatskim tehnikama.

Svaka nedelja mode je drugačija, a lisabonska je ove godine zahvaljujući i sjajnim fotografijama ostala kao inspirativna pozorišna predstava o kojoj će radovi fotografa ostati kao večni trag u vremenu. Stvaranje pokreta kroz suptilne nijanse i emocije, možda najbolje spajaju prirodu Lisabona kao grada sa sedam brda se kao draperije prostiru kroz čula sa fotografijama El Banika koji osećaj zadovoljstva stvaraju upravo kroz dinamiku i pokret.

Tekst: Dušan Jurić

Foto: Hikam El Banin