“Matrix” je napunio 25 godina a modu iz filma i dalje nosimo

Pre dvadeset pet godina, Matriksov pronicljivi narativ usredsređen na veštačku inteligenciju, revolucionarni vizuelni prikazi i mnoštvo kože bili su dovoljni da bilo kog gledaoca nateraju da kaže: „Vau“.

Putovanje Lane i Lili Vahovski sa naučno-fantastičnim epom započeo je 1994. godine, kada je izvršni direktor Warner Bros-a, Lorenco di Bonaventura, impresioniran njihovim scenarijem za triler Assassins, potpisao ugovor o tri filma. Njihov scenario se fokusirao na Nea, kompjuterskog hakera koji saznaje da su ljudi zarobljeni u simulaciji koju su konstruisale veštački inteligentne mašine.

Rediteljke su preuzele tehniku iz hongkonških filmova o borilačkim veštinama, a njihove filmske zvezde su prošle mesece intenzivne borbene obuke pre snimanja, dok je kostimografkinja Kim Baret nadgledala je futurističku garderobu. „Želela sam da pronađem modernu verziju nečega što bi moglo da se kreće kao ogrtač“, rekla je o dugim kožnim mantilima.

Tamna, kožom presvučena garderoba Matriksa postala je prepoznatljivi element franšize – svojevrstan prateći karakter. A svet mode se čvrsto držao ove estetike. Čak i danas, dizajneri nastavljaju da šalju kožne trenč mantile niz pistu koji bi lako mogli biti prikazani u bilo kom od Matriks filmova.

Za jesen 2024, etikete kao što su Hermes, Burberry i Alexander McQueen, dizajnirale su gipku gornju odeću u različitim nijansama crne i braon boje. Svi mole Nea i Triniti da ih nose dok pobeđuju loše momke.

Poznate ličnosti su, takođe, nastavile da budu inspirisane vamp modom u filmu. Samo prošle nedelje, Lejdi Gaga je proslavila svoj rođendan u Los Anđelesu noseći Retrofete kožni kaput. Irina Šajk i Rijana su nedavno takođe nosile slične komade – dozvoljavajući da njihova smela gornja odeća bude centralna tačka njihovih outfita van dužnosti.

Ako ste inspirisani, luksuzni kožni kaput je dostojan komad za prolećna ulaganja. Obucite ga preko bilo koje odeće i odmah ćete imati prepoznatljiv izgled. I ne, ne morate da znate kako da napravite povratni flip sa motocikla da biste ga nosili. To je lepota uporne Matriks estetike – možete izgledati kao superheroj, a da niste superheroj.

Foto: Profimedia