Max Mara ažurira dizajn torbi Whitney kako bi obeležio godišnjicu muzeja

Pre pet godina, Max Mara je u saradnji sa radionicom arhitekte Renzo Piano-a kreirala model torbe Whitney u čast otvaranja nove zgrade Muzeja američke umetnosti Whitney u Njujorku.

Sam muzej je 1930. godine osnovala vajarka i filantrop Gertruda Vanderbilt Vitni. U čast pete godišnjice, poznati model torbi dobio je ažurirani dizajn. Arhitektura zgrade prenesena je na strukturu torbe. Njegova elegantna površina sa karakterističnim rebrima koja se postepeno pretvaraju u tanke linije podseća na čelični nosač spoljnjeg dela novog Whitney muzeja. Ove grafičke linije stvorene su pomoću mesinganih ploča koje se koriste za formiranje traka od kože koje se potom spajaju. Svi metalni delovi zasnivaju se na izgledu konstrukcionih metalnih elemenata arhitektonskog projekta iz radionice za izgradnju klavira Renzo. Prednji deo zgrade služi kao inspiracija za kopče, dok se unutrašnji džep i kopča koriste kao potpis. „Whitney torba dizajnirana je da bude bezvremenska, a pet godina kasnije ona i dalje predstavlja moderan, elegantan dodatak u kojem su detalji i izrada zaista važni“, kaže Elizabeth Trezzani. Kako bi proslavili petu godišnjicu nove zgrade, kultna torba je oživljena u posebnoj verziji posvećenoj radu umetnice i feministkinje Florine Stettheimer, čije su slike predstavljene u muzeju Whitney.

Žuta, narandžasta, koralna, bledo ružičasto i ljubičasta – možda biste želeli da sakupite svih pet kao svoju umetničku kolekciju!