Sve što treba da znate o predstojećoj Met gali

Jedna od najznačajnijih modnih manifestacija na svetu, Met gala, koja se tradicionalno organizuje svakog prvog ponedeljka u maju, ove godine biće održana prvog maja u Metropliten muzeju u Njujorku sa temom: Karl Lagerfeld: A Line of Beauty, u čast dizajnera koji nas je napustio 2019. godine.

Kako je rekla jedna od glavnih organizatorki događaja, urednica američkog Voguea Ana Vintur, ona je još od Karlovog odlaska razmišljala o tome da Met bal i modnu izložbu posveti njemu. 

Osim teme, i domaćine večeri je odabrala Anna, a ove godine su to, uz nju, Roger Federer, Dua Lipa, Penelope Kruz, Mikaela Koel.

Događaj koji je ustanovljen davne 1943.  godine, ali od sedamdesetih ima glamurozniji pristup, humanitarnog je karaktera i na njemu se prikupljaju sredstva za The Costume Institute, deo Metropoliten muzeja u kojem se održavaju izložbe. Ovogodišnja izložba je posvećena Karlu, ali nosi ime po estetskoj teoriji Vilijama Hogarta iz 1753. godine (The Analysis of Beauty) i baviće se prevođenjem Lagerfeldovih 2D skica u 3D odeću. 

Na modnoj izložbi, koja se za javnost otvara 5. maja, biće izloženo više od 150 kreacija legendarnog nemačkog dizajnera koje je napravio za sopstveni brend, kao i za modne kuće Fendi i Chanel, modnu kuću Chlóe i one koje je ranije dizajnirao, na početku svoje karijere, radeći kao asistent za Pierrea Balmaina i Jeana Patoua.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram