Met Gala i “gilded glamour”

Prvi ponedeljak u maju (i ptice na grani znaju) rezervisan je za najveći modni događaj na planeti, Met galu. Manifestacija koju od 1995. godine vodi urednica Voguea, Ana Vintur, humanitarnog je karaktera (prikuplja se novac za Metropolitan muzej), uvek ima temu (koja se poklapa sa godišnjom temom izložbe muzeja) i na nju ne može doći niko ko nije pozvan – ne mogu da se kupe karte. Zvanice prvo šetaju crvenim tepihom, slikaju se, penju uz stepenice, razgovaraju sa novinarima, odlaze na izložbu, a onda na večeru nakon koje slede nastupi dogovorenih izvođača (ove godine nastupao je Leni Krevic). Ono što se kasnije dešava, nakon defilea na crvenom tepihu, obavijeno je velom tajne jer je slikanje apsolutno zabranjeno, ali to nije ni važno – sve što javnost zanima, ali i same zvanice, jeste ko je šta obukao odnosno da li je odgovorio zadatu temu.

Tema ovogodišnje svečanosti bila je Gilded glamour odnosno glamur koji se odnosi na poseban deo američke istorije “gilded age” ili “pozlaćeno doba”, s kraja 19. veka. Bio je to trenutak kada je zabeležen ogroman ekonomski napredak u Americi i kada su počele da se bogate porodice čiji potpomci žive i danas u Njujorku (Rokfelerovi na primer), a koje su svoje bogatstvo pokazivale kroz ekstravagantan stil života, samim tim i modu. Nosile su se skupe sjajne tkanine, raskošne boje, raskošan nakit, zlato i biseri, ogromni šeširi sa perjem, cvećem, haljine su imale žičane konstrukcije, krinoline, pertle, korsete – struk je obavezno bio istaknut.

Uprkos tome što je tema bila poznata mesecima unapred, ove godine je samo nekoliko zvanica pogodilo temu, iako je, nevezano za zadatak, bilo sjajnih kreacija na crvenom tepihu. Mnoge poznate ličnosti došle su u zlatnoj odeći, odnosno doslovno su shvatile prevod “gilded glamour“, a jedna od njih je Kim Kardašijan, koja se pojavila u haljini koju je tačno pre 60 godina nosila Merilin Monro dok je Džonu F. Kenediju pevala pesmu za srećan rođendan. Zlatne su bile i Megan The Stallion, Amber Valeta, Bjanka Balti, Kardi B, Kloi Kardašijan. Ekstravagantno su izgledale manekenke Emili Ratajkovski, Điđi Hadid, Kjara Delavinj, kao i glumica Džesi Bakli koja je stavila lažne brkove.

Mnoge dame obukle su crne kreacije, a neke od njih su Vanesa Hadžins, Mod Apatou, Naomi Kembel, Kendal Džener, Bela Hadid, Kejt Mos, Niki Minaž, Ejmi Šumer, Venus Vilijams, kao i bele, koje su na sebi imale Hejli Biber, Ema Stoun, Cintija Erivo, Aleksa Čang, Kajli Džener. Žene koje su pogodile temu bile su Sara Džesika Parker, Bili Ajliš, Ema Korin, Normani, Rosalía.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue France (@voguefrance)

Osim zvanica koje su došle na gala veče, bio je primetan izostanak onih koji su uvek rado viđeni na Met crvenom tepihu, a među njima su Rijana, Zendeja, Hari Stajls, prošlogodišnja zvezda Met gale – Ledi Gaga, Madona, Dženifer Lopez i Ben Aflek, Bijonse, Tejlor Svift, Amal i Džordž Kluni, Megan Foks i Machine Gun Kelly, Anja Tejlor Džoi.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram