Vesti

"Najglasniji i najiskreniji osmeh u industriji" - zašto modni svet voli Glendu Bejli

Glavna urednica američkog magazina Harper’s Bazaar, napustila je svoju funkciju ove nedelje.

Legenda modnog novinarstva i stalna glavna urednica američkog Harper's Bazaar-a, Glenda Bejli podnela je ostavku nakon skoro 19 godina besprekornog rada.

Glenda Bejli je pripremala svoj prvi broj Harper's Bazaar baš u trenutku kada su se avioni srušili na kule bliznakinje. "Kako i šta možemo reći o glavnim trendovima nove sezone, kada se prašina oko ruševina Svetskog trgovinskog centra još nije slegla?", pitali su je urednici magazina. A onda je odgovorila: „Da, moda nas ne može zaštititi od užasa ili pružiti mir u svetu, ali ona ima svoju ulogu, posebno važnu u najmračnijim vremenima: ona nam omogućava da se dotaknemo lepote, što znači da daje nadu i osmeh. Nadam se da i Bazaar koji držite u rukama ima takvu snagu."

I sada sa sigurnošću možemo reći da je gotovo 19 godina njene vladavine prošlo pod ovom parolom, što se činilo previše odgovornim za sjajni magazin. Međutim, njegova ozbiljnost bila je potpuno izbalansirana s onom drugom stranom, koju je Glenda formulisala mnogo kasnije: „Uvek sam želela da magazin bude topao, duhovit, u korak sa vremenom i, što je najvažnije, kao zabava na koju su apsolutno svi pozvani.“

Engleskinja Bejli došla je u Bazaar nakon rada za američko izdanje Marie Claire, dok je britansku verziju lansirala krajem 80-ih, a američka verzija podignuta je na neviđene komercijalne visine. I već su tu postale jasne njene glavne prednosti: otvorenost za nove ljude i nove zadatke, sposobnost da se oštro oseti dnevni red i retka sposobnost dubokog uranjanja u najsitnije detalje bez gubitka čitave slike na sekundu. A ipak Glenda je bila u stanju da izgradi neverovatno tople odnose sa svima: dizajnerima, oglašivačima, kolegama. I samo je ona mogla nadahnuti Alberta Elbaza da pozira dok je sedeo usred jezera, Karla Lagerfelda da pleše i Tima Bartona da postane kreativni direktor modne fotografije. Ali najvrednije je to što ima neverovatan smisao za humor i najglasniji i najiskreniji osmeh u industriji.

Ideja o stvaranju kolekcionarskih omota sa posebno spektakularnim kadrovima bez preuzimanja, takođe pripada Glendi - sada su svi preuzeli trend, ali za početak 2000-ih to je bila potpuno revolucionarna odluka. Bejla je poželela svom nasledniku, čije će ime uskoro biti objavljeno, „da uživa u predstojećem putovanju“. I ne smemo zaboraviti da napomenemo da ona ostavlja časopis sa spremnim martovskim brojem i uredničkim planom za šest meseci unapred, tako da „Bazaar sigurno neće izaći sa belim listovima.“

Glenda se, međutim, ne suočava ni sa časnom penzijom: 1. marta 2019. godine postaje kreativni konsultant za 29 međunarodnih verzija publikacije, što znači da će joj harizma i legendarni smeh pomoći da bude bolja i profesionalnija. Kako je napisala u predgovoru za jubilarnu knjigu posvećenu 150. godišnjici Harper's Bazaar-a: "Najviše od svega volim modu jer u njoj u jednom sjajnom trenutku uvek dođe sledeći, ništa manje lep."

 

bazaar.ru

Povezane teme

Stil dana

Uz ove cvetne haljine već ćete osetiti dah proleća

Da li se proleće još uvek čini daleko? Ove romantične i elegantne cvetne haljine spremne su da za trenutak to promene.

Piste

Patrijarhat ubija ljubav: nova Dior kolekcija

Kada govorimo o kolekcijama Marije Gracije Kjuri, pre svega raspravljamo ne o samoj odeći, već o istoriji u celini.

Top 5

5 najboljih trendova sa milanske Nedelje mode

Uprkos činjenici da se milanska Nedelja mode nije završila u veseloj noti - njene poslednje dane zasenila je vest o izbijanju korona virusa u severnoj Italiji - i dalje se pokazala...

Piste

Lateks je novi teksas – kolekcija Saint Laurent na PFW

U Parizu je predstavljena Saint Laurent, kolekcija jesen/zima 2020. godine.

Piste

Milanska nedelja mode nam donosi najlepše torbe za jesen

Milanska nedelja mode se završila i sumiramo rezultate. Na dnevnom redu su najlepše torbe iz novih kolekcija.

Piste

Kožni ogrtači i uske haljine: Lanvin FW 2020

Kolekcija brenda Lanvin održana je u istorijskoj fabrici tapiserija u Parizu.

Stil dana

Palazzo pantalone: aktuelni modeli za proleće 2020

Problem: šta obući u prolećnoj sezoni? Rešenje: udobne, svestrane i neobične šik pantalone!

Satovi i Nakit

Baselworld 2020 - Chanel predstavlja J12 X-Ray

Kako bi obeležio 20. godišnjicu J12, Chanel premijerno predstavlja ne jednu, već dve epske verzije ikoničnog keramičkog sata.

Vesti

Zlatno doba Holivuda: nova reklamna kampanja Ralpha Laurena

Ralph Lauren je predstavio reklamnu kampanju za kolekciju proleće/leto 2020 u obliku retro filmskih postera.

Vesti

Raf x Prada – sve što treba da znate o novom partnertstvu

Raf Simons se pridružuje Pradi. Šta ovo znači za italijanski megabrend?

Stil dana

Plisirane suknje: modeli koje ovog proleća ne smete propustiti

Lagane i hiper ženstvene: suknje s naborima su neprikosnovene kraljice proleća/leta 2020. godine.

Vesti

Saint Laurent će novu izložbu posvetiti Beti Katru

180 kostima i svaki je neverovatno elegantan...