Naomi Kembel slavi 50. rođendan

Ne slavi svakog dana rođendan jedan od najpoznatijih svetskih modela. U čast 50. rođendana Naomi Kembel prijatelji (modne kuće) britanske manekenke su se prisetili najzanimljivijih trenutaka i revija sa njenim učešćem.

Ne može se svaki model uporediti sa Naomi Kembel, koju su agenti slučajno otkrili 1986. godine i koja je  popularna više od tri decenije. Tokom godina, u njenoj biografiji došlo je do mnogih lepih trenutaka, za koje je nagrađena takvim nagradama kao što su Fashion Icon na modnim nagradama CFDA Fashion Awards 2018 i The Fashion Awards 2019. Takođe, u svom portfelju ima mnogo naslovnih strana i reklamnih kampanja. Naomi takođe ima stauts muze Azzedina Alaie, Đanija Versacea i Iv Sen Lorena.

Marc Jacobs proleće/leto 1987  

“Naomi je prvi put otišla na pistu kada smo predstavljali kolekciju proleće/leto 1987. koja se održavala u Majamiju. Izašla je u purpurnoj haljini… Tri decenije kasnije još uvek je moj bliski prijatelj. Meni je kao porodica” – Mark Džejkobs.

Gianni Versace proleće/leto 1991

“Đani Versaće. Endi Varhol. Naomi. Više komentara nije potrebno”, Donatela Versace.

Vivienne Westwood 1993/94

“Za mene je ona najlepša žena na planeti. Bila je to revija u klubu za francuske patriote. Naomi je tri puta izlazila na pistu, a njen poznati pad se dogodio baš na prvom pojavljivanju. Ali ona je uspela da izađe dva puta kasnije. Gledajući unazad “Čini mi se da je ovo bio jedan od najlepših trenutaka – izgledala je kao manekenka koja pada u usporenom snimku.

Naomi se takođe bavi dobrotvornim radom, naročito za bolesne od AIDS-a i izbeglice, da me to oduševljava. Ona je zaista boginja”- Vivienne Westvood.

Jean Paul Gaultier Couture jesen/zima 1997/98  

“Srećan rođendan, moja boginjo” – Jean-Paul Gaultier.

Louis Vuitton Menswear jesen/zima 2018/19

“Kako Naomi stari (a ne stari), njena snaga i energija rastu. Sve to koristi da pomogne ljudima i zajednicama širom sveta. Volim je zbog humora i predanosti. Srećan sam što je zovem svojom prijateljicom.” – Kim Džons.

Saint Laurent proleće/leto 2020

“Naomi je sila prirode. Svih ovih decenija prošla je sa neupadljivom energijom i strašću. Više je od modela. Ona je Naomi. Srećan rođendan, divo”, – Enthoni Vakarelo.

Dolce & Gabbana Menswear proleće/leto 2019

“Naomi Kembel je naša draga prijateljica koju poznajemo već duže vreme. Ona nam je uvek u srcu i srećni smo što sa njom delimo radosne životne trenutke. Naomi ima zarazan osmeh, zaista je vrlo velikodušna i posebna osoba – zajedno smo razvili dizajn majice za dobrotvorni projekat Fashion For Relief. Pored toga, ona je najveći supermodel, puna je života i energije, senzualna je i stvarna – pravo oličenje Dolce & Gabbana žene. Rad sa njom je uvek jedinstveno iskustvo”, – Domeniko Dolče i Stefano Gabana.

Moschino x H&M proleće/leto 2019

 “Prvi put sam video Naomi 1992. To se dogodilo na reviji Isaaca Mizrahija. Bio sam student i njen izgled je ostavio neizbrisiv utisak na pisti, izgledala je kao pantera u svom prirodnom staništu. Nakon revije, uspeo sam da priđem i napravim fotografiju koja nikad nije objavljena. Prošlo je mnogo godina a Naomi je hodala pistom na reviji Moschino x H&M kolekcije, za mene je to bilo posebno dirljivo.“ – Džeremi Skot.

Yves Saint Laurent Couture proleće/leto 2002

“Naomi otelotvoruje celokupnu suštinu crnih žena – hrabre, snažne, samouverene, vesele, lepe i strastvene”, – Kenet Ize.

foto:vogue.ua