Nema zime za modu… a ni leta

Pitanje koje muči modne entuzijaste “zašto uopšte imamo sezonske odrednice kao takve, kada je i dalje moguće usred maja kupiti rolku, isto kao i mini suknju u januaru?”, aktuelno je već godinama. Zašto i kako se to dogodilo mnogima nije najjasnije, ali se spekuliše da ima veze sa klimatskim promenama.

Klimatske promene poručuju svetu da uspori, brza moda ga podstiče proizvodnju do te mere da su kovanice “proleće/leto” i “jesen/zima” skoro potpuno izgubile smisao. Ko li će pobediti u ovom obaranju ruku i dalje je maglovito i postavlja se pitanje da li će se ikada naći zajednički jezik i ostvariti bilo kakav vid kompromisa

Decenijama unazad, modni kreatori funkcionišu po principu sezona. Čitava godina planira se oko linija za proleće i onih za jesen. U nekom trenutku, kada su brendovi postali alavi i željni novca umešale su se i među sezone kao što su rizort, pre-fall, muška kolekcija i još mnoge druge (neki podaci govore da postoji čak 52 sezone kod brendova brze mode koji svake sedmice izbacuju novu garderobu). Pravila su se znala, takozvane SS kolekcije nam se predstavljaju u septembru, dok FW imamo prilike da gledamo u februaru. Međutim, poslednjih par godina imamo prilike da svedočimo tome da se te dve, nekada potpuno polarizovane kolekcije uzajamno prepliću. Čizme su tu i na leto i na zimu, kaputi takođe, haljine sa cvetnim dezenom takođe.

Bezsezonski pristup modi vlada već dugo jer po pistama neretko viđamo lepršave haljine i kožne čizme u kombinaciji. Bundu možemo kupiti skoro svakog meseca, kao i majicu bez rukava. S obzirom da je situacija takva, postavlja se pitanje zašto uopšte imamo sezonske odrednice kao takve, kada je i dalje moguće usred maja kupiti rolku, isto kao i mini suknju u januaru?

Ostatak ovog teksta pročitajte u aktuelnom novembarskom broju koji se nalazi na svim kioscima

Tekst: Aleksandar Nastasijević

Foto: Profimedia