Off-White je otkazao reviju koja je zakazana za septembar

Modna industrija nastavlja sa promenama ovde i sada – nakon brendova Saint Laurenta i Gucci, još jedan veliki brend odbio je da u septembru učestvuje na Fashion Weeku.

Ovog puta Off-White je najavio odlaganje kolekcije za proleće/leto 2021. Brend planira da pokaže kolekciju u januaru sledeće godine, mesec dana pre nego što bi trebalo da bude u prodavnicama. Prema rečima Andrea Grili, generalne direktorke New Guards Group, koja pored Off-Whitea uključuje Heron Preston, Opening Ceremony, Palm Angels i Ambush, holding želi da umanji vreme između demonstracije kolekcije i njene prodaje u prodavnicama. Sada je ovaj period oko pet meseci i za to vreme ukusi i potrebe potrošača mogu se promeniti.

Podsetimo da je jedan od prvih o značaju revizije kalendara bio Dries Van Noten. Sredinom maja  dizajner je napisao otvoreno pismo, koje je potpisalo desetine brendova, sa apelom da se odloži sezona prodaje – sada bi kolekcije za jesen/zimu trebalo da se isporučuju od avgusta do januara, a kolekcije za proleće/leto od februara do jula. Sada stižu u prodavnice ranije, što ne odgovara stvarnoj sezonalnosti i prisiljava brendove da ih proizvode još ranije.

“Kada me ljudi izvan sveta mode pitaju kako sistem funkcioniše, to je ponekad nemoguće objasniti”, piše belgijski dizajner, koji takođe pokreće pitanje amortizacije odeće. Smatra da bi popusti trebalo da budu samo na kraju sezone, a ne sada, nakon nekoliko meseci prodaje. Takav pristup će, prema njegovom mišljenju, takođe pomoći u borbi protiv prekomerne proizvodnje i postati industrija koja je ekološki prihvatljivija i odgovornija.