Preminuo japanski dizajner Kansai Jamamoto, autor legendarnih kostima Dejvida Bouvija

Renomirani japanski dizajner Kansai Jamamoto, poznat po avangardnim kolekcijama i saradnji sa Dejvidom Bouvijem, umro je u 76. godini.

Tužnu vest je na Instagramu objavila njegova ćerka Mirai Jamamoto. Prema izjavi istoimene dizajnerske kompanije, Jamamoto je preminuo prošlog utorka, 21. jula, nakon borbe sa akutnom leukemijom. Njegova sahrana je već održana, mada će se komemoracija za javnost možda održati kasnije.

Jamamoto je rođen 1944. godine, a pre nego što se bavio modom, studirao je građevinarstvo. Početkom sedamdesetih godina prošlog veka postao je prvi japanski dizajner koji je gostovao na Nedelji mode u Londonu, za šta je stekao međunarodno priznanje. U isto vreme, uspostavio je prijateljstvo sa nekim od najvažnijih muzičara decenije, uključujući Eltona Džona i Stivija Vondera. Njegova rastuća popularnost u Londonu privukla je i pažnju Dejvida Bouvija, s kojim je potom sarađivao.

U intervjuu 2016. godine, Jamamoto je rekao da se Bouvi zainteresovao za njegov rad kada je pevač pronašao neke od njegovih dizajna ženske odeće u Londonu. Jamamoto je kreirao mnogo različitih scenskih kostima za Dejvida, od androginih kombinezona i bodi odela do kabanica i pantalona. Dizajnirao je i kostime za turneju Aladdin Sane iz 1973. godine.

“Desila se neka vrsta hemije. Moja odeća postala je deo Dejvidovog rada, njegovih pesama i njegove muzike. Postala je deo poruke koju je on poslao svetu”, rekao je Jamamoto u intervjuu 2016. godine. Iako je Kansai Jamamoto najpoznatiji po svojim dramatičnim odevnim komadima, istraživao je i tradicionalnu japansku odeću i tehnike. Od svog uspona u 1970-im i 1980-im, on je neprekidno nudio modernu viziju kimona.