Princeza španske mode

Počela je u prodavnici Zare na londonskom Kings Roudu, čisteći kabine za probanje odeće i sređujući zalihe u magacinu. Sada, sa 37 godina, imenovana je za predsednicu biznisa vrednog 90 milijardi evra. Ali, ovo nije klasična bajka o usponu ambiciozne devojke do bogatašice. Marta Ortega Perez je rođena u izobilju. Ćerka je Amansija Ortege, najbogatijeg čoveka Španije, koji je osnovao Inditex, majku kuće Zara i brendova kao što su Massimo Dutti i Pull & Bear. Nju muče drugačije brige od onih kako postati bogata da bi dokazala koliko si uspešna. 

BOGATO ISKUSTVO

Kada je objavljeno da će Ortega Perez sesti na tron porodične imperije, akcije Inditexa su pale. Nekim investitorima se nije dopala senka nepotizma koja pada na novu direktorku. Nije pomoglo ni to što je njena prva izjava zvučala od srca: – Svoj život ću posvetiti izgradnji nasleđa mojih roditelja, gledajući u budućnost, ali učeći iz prošlosti – rekla je ona. 

Zara i drugi brendovi Inditexa suočavaju se sa konkurencijom u vidu jeftinih start-apova, a tu je i smena generacija, koja sve više kupuje online. – Živela sam i disala ovu kompaniju od detinjstva. Učila sam od svih velikih profesionalaca sa kojima sam radila poslednjih 15 godina – odgovara Ortega Peres na pitanja o svom radnom iskustvu.

Sećajući se početaka u prodavnici, gde je došla odmah posle studija, ona je  otkrila: – Prve nedelje sam mislila da néu preživeti. Ali onda postanete na neki način zavisni od prodavnice. Ima ljudi koji nikada ne žele da odu odatle. To je srce kompanije – ispričala je za Wall Stret Journal. Ričard Hajman, dugogodišnji konsultant za maloprodaju, kaže za britanski Standard da proil Marte Ortege Perez u industriji nije ogroman, ali to nije neobično ukoliko se pogleda karijera njenog oca. Amansio danas ima 85 godina i poznat je po tome da brižljivo krije privatni život. Nikada nije dao intervju, a prva njegova javna fotograija pojavila se tek 1999. godine. Ovo je još neverovatnije ako se zna da ga bogatstvo od 75 milijardi dolara čini drugim najbogatijim čovekom u Evropi, prema Forbesu.

Biograi su sastavljali njegovu životnu priču. Amansio Ortega je rođen uoči Španskog građanskog rata 1936, kao najmlađi od četvoro dece. Njegov otac je bio železničar, a majka sobarica. Zbog siromaštva je napustio školu, i sa 14 godina se zaposlio kod krojača košulja u La Korunji. U tridesetoj je osnovao irmu za proizvodnju bade mantila, a prvu prodavnicu otvorio 1975, kada je imao skoro četrdeset. Svom brendu je dao ime Zara tek pošto je saznao da je Zorba, njegov prvi izbor, vé bilo zauzeto. Početkom devedesetih Zara je osvojila Njujork i Pariz. 

Danas je ova kompanija najveći trgovac odećom na svetu, sa preko 6.600 prodavnica i obrtom većim od 20 milijardi evra. Detinjstvo Marte Ortege Perez bilo je potpuno drugačije od očevog. Ona je odrasla igrajúći balet i postala poznato ime u konjičkom sportu. Poseduje ergelu u La Korunji, gde je i dalje sedište porodične kompanije Inditex. Kúća Zara se proslavila kao pionir brze mode. To znači da je i dalje sposobna da u najkráćem vremenu proizvede ogromne količine komada trendi odéće, obúće i aksesoara. 

Marta je zaslužna za povezivanje Zarinih ogromnih proizvodnih i distributivnih mogúćnosti sa visokom 
modom. Danas ovaj brend nudi modele koji izgledaju kao da su sišli sa revija, a imaju razumne cene. U kampanjama ne žali novac za poznate stiliste i fotografe. – Važno je graditi mostove između visoke mode 
i ulične mode, između prošlosti i sadašnjosti, između tehnologije i mode, između umetnosti i funkcionalnosti – 
objasnila je Ortega Perez za Wall Stret Journal.  

Pablo Isla, odlazéći predsednik Inditexa, opisao je naslednicu kao veoma skromnu, što je primetio i Hajman, pošto je obišao fabrike kompanije: – Oni imaju veoma kolegijalnu, nehijerarhijsku strukturu. Prilično su 
skromni – ocenio je ovaj stručnjak. Amansio Ortega je ovu osobinu zaista marketinški razradio. Poznato je da nikada nije imao direktorsku kancelariju, véć je radio u fabrici, zajedno sa dizajnerima. I Martin radni sto je u blizini. – Ako je ona naslednik s očevim blagoslovom, onda je ta odluka očigledno dobro promišljena. Iskustvo pokazuje da su to ljudi čije su odluke strogo komercijalne – prognozira Hajman. Baronica Deniz Kingsmil, direktorka u Inditexovom odboru, lično je oduševljena promenama u vrhu. – Marta je prožeta kulturom i poslovanjem kompanije. Ona donosi mladalački pristup i duboko razumevanje mode, dve stvari u srcu Inditexa – izjavila je za Standard. 

TAMNA STRANA USPEHA 

Kao svaka priča iz sveta krupnog kapitala, i ova ima pogled iz tamnog ugla. Vé na početku pandemije, Zara je zatvorila 4.000 prodavnica širom sveta. Tada su se kritičari setili Danijela Piete, kreativnog direktora Louis Vuittona, koji je Zaru jednom opisao kao verovatno najinovativnijeg i najrazornijeg trgovca na svetu. Za to vreme, Amansio Ortega je naložio da svih 11 njegovih fabrika u Španiji pređe na proizvodnju maski i medicinskih uniformi, dok je bolnicama poklonio 1.500 respiratora.

Time je utvrdio status žive legende među Špancima, koji ga slave još od kada je u La Korunji počeo da zapošljava žene. Na dan Orteginog rođendana, hiljade njegovih zemljaka su izašli na balkone da mu čestitaju. Kola hitne pomóći defilovala su pored njegove kúće u znak zahvalnosti. A na drugom kraju sveta, iz fabrike u Mjanmaru otpušteno je oko 500 radnika. Ostali su radili u smenama od 11 sati, šest dana u nedelji, uz najvišu dnevnicu od 
4,75 dolara (što znači bar 1.000 dolara mesečno, i može zgražati zapadne kritičare, a ne ljude, recimo, sa 
Balkana). Ipak, loših vesti iz Zare bilo je i ranije. Pre nekoliko godina optuživani su za mnogo toga, od rasne diskriminacije, robovskog rada u Brazilu, do utaja poreza. Mnogi se još séćaju kada su radnici u Turskoj 2017. tajno ušivali u odéću pritužbe o lošim platama.

Sa Zarom se sve češ́će sukobljavaju i klimatski aktivisti jer brza moda nije održiva. Pošto samo ovaj Inditexov brend izbaci 500 novih dizajna nedeljno, ostaju ogromne količine neprodate odéće, ali ona ne završava u reciklaži nego na deponijama. Dok se Marta Ortega Perez u ložama biznisa slavi kao nova móna žena u modnoj industriji, publika iz partera očekuje da ona ne priča u prazno kada ističe: – Izuzetno sam uzbuđena zbog budúćnosti u koju ćemo svi zajedno krenuti.

 

Foto: Shutterstock,Instagram

Tekst: M.Đ.