Prvi američki prodavac Neiman Marcus podneo je zahtev za bankrot

Tužno, iako očekivano.

Američka kompanija Neiman Marcus postala je prva kompanija u Americi koja je proglasila bankrot. Rukovodstvo se nije moglo nositi sa ekonomskim gubicima zbog koronavirusa.

Zbog pandemije, Neiman Marcus je zatvorio 43 prodavnice širom zemlje, kao i 20 prodavnica Bergdorf Goodman koje se nalaze u Njujorku. Prethodno je prodavac morao otpustiti mnogo zaposlenih, a preostalima su morali znatno smanjiti plate. Ukupno je oko 14 hiljada ljudi radilo u mreži luksuznih robnih kuća. Kompanija je osnovana 1907.

Neiman Marcus nije ispunio svoje obaveze plaćanja obveznica. U saopštenju kompanije se navodi da je od zajmodavaca dobio 675 miliona dolara kako bi zadržao poslovanje u pokretu, a iznos prethodnog zajma bio je 750 miliona dolara. Zajmodavci će postati vlasnici velikih paketa akcija, kojima će se otplatiti ukupan dug od četiri milijarde dolara. Prodavac je zatražio zaštitu od poverilaca, što je moguće na osnovu Zakona o bankrotu Sjedinjenih Država, prema kojem su otplate duga i reorganizacija poslovanja dozvoljeni.

Izjava Neiman Marcus-a takođe kaže da se kompanija nada da će rešiti situaciju, nakon čega će se prodavac ponovo moći vratiti svojim kupcima. Problemi nisu započeli iznenada, već se nakupljaju duže vreme. Sada rukovodstvo namerava da se pozabavi svim pitanjima i ponovo se rodi s novom energijom.