Sve skrivene poruke oproštajnog autfita Serene Vilijams sa US Opena

Svoj poslednji turnir u Njujorku, Serena je odlučila da napusti u velikom stilu. I ako nas pitate, uspela je u tome!

I dalje svi pričaju o belim kikicama koje je mlađa sestra Vilijams nosila na početku svoje karijere gde je još kao tinejdžerka, devedesetih uspela da ukrade srca svih zaljubljenika u beli sport. Još od tog trenutka Serena nije odustala od mode na terenu – od malopre spomenutih kikica, preko kombinezona koji je ponela na Rolan Garosu, pa sve do njenog poslednjeg dijamantskog stajlinga.

Kada je najavila da se povlači iz profesionalnog tenisa, nismo mogli da sakrijemo da smo jedva čekali da vidimo šta će obući na svom poslednjem turniru koji se održava u Njujorku.

Dok je ulazila na teren bila je obučena u kropovanu dijamantsku jaknu sa šlepom koja se savršeno slagala sa teniskom haljinicom.

Ako se pitate ko je dizajner ovog kostima koji će zasigurno ući u anale dizajna sportske opreme, to je uradila kraljica lično sa svojom prijateljicom i dugogodišnjom saradnicom Karli Elis, glavnom dizajnerkom sportske odeće brenda Nike.

Simbolika koja se nalazi u opremi poslednjeg turnira Vilijamsove, izražena je na mnogo načina, a jedan od njih je i sam crni bodi koji je Serena nosila. Ovaj komad protkan je dijamantima na način da predstavlja noćno nebo, dok se ispod njega dolazi suknja od tila napravljena od šest slojeva tkanine, koja simbolizuje šest osvojenih US Opena od strane Serene. Čitav autfit inspirisan je kostimima kakve viđamo u umetničkom klizanju, a glavni razlog za to je taj što su klizačice velika inspiracija Vilijamsove posebno zato što su tako “jake i graciozne”.

Na nogama su se našle Nike patike sa znakom od dijamanta i ispisanim rečima “mama” i “kraljica”, koje simbolišu sve ono što Serena jeste, a da stvar bude još bolja, ćerkica mlađe sestre Vilijams, Aleksis Olimpija bila je obučena u sličan kompet, dok joj je frizura bila napravljena od belih kikica, baš isto onako kako ih je Serena nosila pre dve decenije na svom prvom US Openu.

Na kraju ostaje samo da se zahvalimo Sereni na svemu što je uradila tokom svoje višedecenijske karijere pre svega svojim rezultatima, a onda i borbom za promovisanjem crnih žena u belom sportu upisujući se u anale tenisa i postajući živa legenda.

Tekst: Aleksandar Nastasijević

Foto: Profimedia