Simbol snage i energičnosti: Animal print ove sezone vraća se na velika vrata

Animal print osvaja kolekcije najvećih svetskh brendova i šalje poruku o ne tako suptilnoj eleganciji

Bez obzira na sezonu i vremensku epohu životinjski print iliti animal print je prisutan u odevanju žena i muškaraca, kao svojevrstan postulat. Jednako kao bela košulja ili pak ukrojeno odelo, animal print je deo našeg konstantnog vokabulara i iz sezone u sezonu se vraća, interpretira i menja. Pre nego što je postao deo modnog arsenala, životinjski print je bio deo svakodnevice plemstva i upotrebljivan je kao desen kojim se iskazuje njihova snaga. Neki lovci su išli korak dalje i smatrali da nošenje životinjskih koža daje atribute te životinje. Animal print ima jasnu poruku i nošenje paterna divljih mačaka i zmija ne tako suptilno sugeriše neustrašivu pojavu osobe koja ih nosi.

U modnom svetu, leopardske šare postale su neizostvani deo portfolija određenih brendova, koji animal print pomovišu kao način života. Za dvojac Dolce & Gabbana leopardski patern je deo etosa. Čak i kada predstavljaju crni ukrojeni blejzer, on je sa leopardskom postavom. Njihova najnovija muza Kim Kardašijan izazvala je reakcije u maksi haljini sa printom od pitona. Italijanski kreatori imaju manir koji uključuje svakodnevno nošenje leopardskog printa. Njegova upotreba ne mora da bude od glave do pete, dovoljan je detalj da bi se odevnoj kombinaciji dalo na naočitosti. Jedan par cipela ili tašna u animal printu kreira dinamiku kao retko koji detalj. Nakon rada na sopstvenom brendu italijanski kreator Fauto Puglisi posvetio se radu na kolekcijama kuće Roberto Cavalli. Elementarni vokabular Cavalli žene i muškarca jesu animal paterni, ali nošeni tako da vabe na slobodan duh sedamdesetih i hippie pokreta. Svaka kolekcija je delimično posvećena životinjskom printu, pa i jesenja nije izuzetak.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Sportmax Milan Ready to Wear. Autumn/Winter 2023.,Image: 765931163, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: CAMERA PRESS / Camerapress / Profimedia

Puglisi je predstavio mini-haljine od isečaka pažljivo pozicioniranih da nalikuju na zebrine šare, a leopardski print predstavio je u ružičastoj boji. Maksimilijan Dejvis izazvao je pažnju modne javnosti i dao firentinskoj kući Ferragamo novi život. Dejvis je suptilan u pozicioniranju elemenata i u jesenjoj kolekciji je predstavio jedan, ali upečatljiv komad u vidu oversized bunde od veštačkog krzna sa motivom leopardskih pega. Italijanski brend Sportmax poznat je po svedenoj estetici i minimalizmu sa daškom maksimalizma. Ove sezone maksimalizam je ostvaren zahvajujući doziranim detaljima sa printom pitona. Čak je i über minimalistički brend Jil Sander ove sezone predstavio maksi haljine sa motivom zebrastih šara.

Pariska kuća Dior poznata je po jasnim modnim formama koje naglašavaju žensku figuru. Bar sako ovog brenda jedan je od klasika, a ono što je manje poznato za ovaj brend jeste privrženost Mitza paternu koji je u stvari leopardski print nastao pre više od pola veka. Marija Gracija Kjuri oživela ga je ove sezone i predstavila haljine midi-dužina upečatljive estetike pedesetih, kada je leopardski print i nastao. Kao retko koji element, animal print mogu da upotrebljavaju i maksimalisti koji će mu posvetiti ceo svoj look ili pak ljubitelji svedenosti koji će ga dozirati. Pitanje je mere kako ćete iskazati vašu ljubav prema animal printu i u kolikoj meri ćete iskazati vašu životinjsku stranu.

Tekst: Marko Mrkaja

Fotografije: Profimedia