Slamnati šeširi: Naši apsolutni saveznici tokom vrelih dana (ali i celog leta)

Potražili smo priču koja stoji iza obaveznog predmeta leta, a to je slamnati šešir i odabrali smo 10 omiljenih koji će upotpuniti svaki vaš nastup ovog leta.

Pored sunčanih naočara, slamnati šešir je ultimativni predmet koji upotpunjuje bilo koji letnji izgled. Ovaj modni dodatak takođe pruža zaštitu od sunca i štetnih UV zraka. Fantastična stvar kod slamnatog šešira je što postaje gotovo nemoguće odrediti njegovog prvobitnog tvorca ili čak period kada se prvi put tačno pojavio.

Prva slika koju imamo je fotografija iz 15. veka. U većini azijskih zemalja, poput Japana, Kine, Indonezije, Malezije i Vijetnama, radnici na poljima pirinča pokrivali su glavu šeširom kako bi se zaštitili od sunca i kiše. U 1800-im i 1900-im slamnati šeširi počeli su da se nose svuda. Ali trenutak kada su slamnati šeširi postali poznati kao i danas, bio je kada se tadašnji američki predsednik Theodore Roosevelt fotografisao na reci Panama sa svojim slamnatim šeširom. Lagan i karakterističan predmet za letnju sezonu, slamnati šešir je 1944. godine postao izvozni proizvod broj 1 iz Ekvadora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mygroupalways

U godinama koje su usledile, modni svet je prihvatio slamnate šešire u svim oblicima, dajući im različite verzije dodavanjem ili uklanjanjem elemenata, ali uvek zadržavajući pletenu bazu. Da li iz korisnosti ili zbog svoje ekonomske prirode, slamnati šešir je jedan od retkih predmeta koji je uspeo da stekne svoju bezvremenost u klasama, polovima i modnim predmetima. Možda zato sada možemo reći da je to najkarakterističniji, ali i najsvrestaniji modni predmet.

Među stotinama dizajna izabrali smo naše favorite i predlažemo da pogledate i izaberete šešir koji vam se najviše dopada…