grazia

Vesti

Slamnati šeširi: Naši apsolutni saveznici tokom vrelih dana (ali i celog leta)

Potražili smo priču koja stoji iza obaveznog predmeta leta, a to je slamnati šešir i odabrali smo 10 omiljenih koji će upotpuniti svaki vaš nastup ovog leta.

Pored sunčanih naočara, slamnati šešir je ultimativni predmet koji upotpunjuje bilo koji letnji izgled. Ovaj modni dodatak takođe pruža zaštitu od sunca i štetnih UV zraka. Fantastična stvar kod slamnatog šešira je što postaje gotovo nemoguće odrediti njegovog prvobitnog tvorca ili čak period kada se prvi put tačno pojavio.

Prva slika koju imamo je fotografija iz 15. veka. U većini azijskih zemalja, poput Japana, Kine, Indonezije, Malezije i Vijetnama, radnici na poljima pirinča pokrivali su glavu šeširom kako bi se zaštitili od sunca i kiše. U 1800-im i 1900-im slamnati šeširi počeli su da se nose svuda. Ali trenutak kada su slamnati šeširi postali poznati kao i danas, bio je kada se tadašnji američki predsednik Theodore Roosevelt fotografisao na reci Panama sa svojim slamnatim šeširom. Lagan i karakterističan predmet za letnju sezonu, slamnati šešir je 1944. godine postao izvozni proizvod broj 1 iz Ekvadora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mygroupalways

U godinama koje su usledile, modni svet je prihvatio slamnate šešire u svim oblicima, dajući im različite verzije dodavanjem ili uklanjanjem elemenata, ali uvek zadržavajući pletenu bazu. Da li iz korisnosti ili zbog svoje ekonomske prirode, slamnati šešir je jedan od retkih predmeta koji je uspeo da stekne svoju bezvremenost u klasama, polovima i modnim predmetima. Možda zato sada možemo reći da je to najkarakterističniji, ali i najsvrestaniji modni predmet.

Među stotinama dizajna izabrali smo naše favorite i predlažemo da pogledate i izaberete šešir koji vam se najviše dopada...

Pročitajte još

Povezane teme

Vesti

Veganska couture moda: Vini Harlou nosila haljinu napravljenu od kakaa

Dizajnerka Iris Van Herpen inspiraciju je našla u sladoledu.

Stil dana

Ovo je džemper sezone ako pitate Kendal Džener

Izgleda da je i u Los Anđelesu došlo vreme za slojevito oblačenje

Easy Chic

11 koraka za savršeno zimsko oblačenje

Zima je sezona kada vremenske (ne)prilike najviše diktiraju vaše oblačenje. Pošto želite da budete sigurni predstavljamo vam spisak pouzdanih i klasičnih komada koji će vam olakša...

Stil dana

Menhetn kao modna pista: Novi dan, novi izgled Emili Ratajkovski

I dok šeta psa, manekenka je besprekorno stilizovana.

Vesti

6 vodećih trendova za 2023. koje poznate ličnosti već nose

Ostavite ekspertima da prvi usvajaju nove stilove.

Stil dana

Perfektno obučena i kad ide u šoping: Kejti Holms kraljica ležernosti

Glumica je u jednostavnoj, ali veoma elegantnoj kombinaciji šopingovala u Njujorku.